ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στάση αναμονής των ξένων funds στο Χρηματιστήριο

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η επιφυλακτικότητα επέστρεψε στους ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα να διακόψουν απότομα την παροχή φρέσκου χρήματος στο Χρηματιστήριο. Μετά το ρεκόρ υψηλού τζίρου των 244,019 εκατ. ευρώ, που κατεγράφη μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όταν έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση, και την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, παρατηρείται έως σήμερα σταδιακή πτώση των συναλλαγών, αφού οι ξένοι επενδυτές σταμάτησαν να τοποθετούν κεφάλαια στην Αθήνα, επιλέγοντας είτε να ρευστοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των προηγούμενων μηνών είτε να αναμένουν νεότερα από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και την έναρξη των διαδικασιών της τρίτης αξιολόγησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Ξαφνικά, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στις συνεδριάσεις του Ιουλίου που προηγήθηκαν αλλά και της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου έχει υποχωρήσει στα 50 και 60 εκατ. ευρώ, καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν πλέον συνηθίσει σε αυτούς τους κύκλους ραστώνης που καταλαμβάνει την κυβέρνηση όταν είναι να περάσει στο επόμενο στάδιο της αξιολόγησης. Ωστόσο δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί καθυστερεί η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, αφού η χώρα δεν είναι σε κανονικό οικονομικό περιβάλλον, με τα capital controls και τα «κόκκινα» δάνεια να αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια και να θυμίζουν καθημερινά σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα ότι ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια παραμένει ανηφορικός. Στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης βρίσκεται πάλι η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι δείκτες παραμένουν στα όρια κρίσιμων αντιστάσεων, ενώ απουσιάζουν οι καταλύτες που θα δημιουργούσαν κλίμα και βραχυχρόνια τάση.

Μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» του εξωτερικού με σημαντική παρουσία στο Χρηματιστήριο, όπως η KKR, η BlackRock, η Blackstone, η Third Point, York Capital, Fortress, Lone Star, Fairfax και άλλα μεγάλα διεθνώς private equity funds, παρακολουθούν τις κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά έχουν δώσει εντολή στους διαχειριστές των χαρτοφυλακίων να παραμένουν ανενεργοί μέχρι να διαπιστώσουν πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας αμέσως μετά τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, όπου θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο.

Τα hedge funds όμως δεν έχουν χρόνο αναμονής και οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη σε επίπεδο εταιρειών θα οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις της συμμετοχής τους. Για παράδειγμα αυτό συνέβη αυτήν την εβδομάδα με τις πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ, μετά την απόφαση της Κομισιόν για υιοθέτηση χαμηλότερων ορίων εκπομπής ρύπων. Με τα νέα όρια βγαίνουν εκτός κοινοτικών προδιαγραφών πολλές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και αλλάζει η λίστα των υποψηφίων προς πώληση. Επίσης, μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και για τις τράπεζες, οι οποίες έχουν να διαχειρισθούν το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και τη ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην αγορά μετοχών θα αποτυπωθεί όταν διαπιστωθεί ξανά εισροή φρέσκου χρήματος με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών να ξεπερνά τα 120-140 εκατ. ευρώ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ