Επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Βενεζουέλα

Επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Βενεζουέλα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Επίθεση στη στρατιωτική βάση της Βαλένσια, δυτικά του Καράκας στη Βενεζουέλα, διέταξε προχθές ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος κατήγγειλε ότι «μισθοφόροι» επιτέθηκαν εναντίον του στρατού. Ο απολογισμός είναι δύο νεκροί και οκτώ συλληφθέντες. Με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος Μαδούρο ανέφερε ότι ο στρατός απέτρεψε τρομοκρατική επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης, που πραγματοποιήθηκε από «μισθοφόρους», ορισμένοι από τους οποίους σήμερα εξακολουθούν να καταζητούνται. Η χώρα, η οποία βρίσκεται εν μέσω πολιτικής και οικονομικής κρίσης και με ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, φαίνεται ότι βυθίζεται ακόμη περισσότερο στο χάος. Η Βενεζουέλα εδώ και τέσσερις μήνες βιώνει αιματηρές διαδηλώσεις, που έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 125 ανθρώπους.

«Μια εικοσαριά μισθοφόροι» επιτέθηκαν πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής σε στρατιωτική βάση στη βόρεια Βενεζουέλα, ανέφερε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο. Ο ίδιος απέρριψε τον χαρακτηρισμό στρατιωτική «εξέγερση» και έκανε λόγο για χρηματοδοτούμενη από την Μπογκοτά και το Μαϊάμι «τρομοκρατική επίθεση». Δεν παρέλειψε να συγχαρεί τις ένοπλες δυνάμεις για την «άμεση αντίδρασή» τους. Μεταξύ των οκτώ συλληφθέντων βρίσκεται ένας αξιωματικός ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο Μαδούρο «λιποτάκτης». «Δίνει πληροφορίες», όπως και οι επτά συγκρατούμενοί του, εξήγησε. Ορισμένα από τα μέλη της ομάδας που πραγματοποίησαν την επίθεση στη στρατιωτική βάση της Βαλένσια διέφυγαν παίρνοντας μαζί τους και όπλα, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο. Οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να καταζητούν «ένα τμήμα της ομάδας που κατάφερε να ξεφύγει παίρνοντας μερικά όπλα», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι οι κρατούμενοι ομολόγησαν πως στρατολογήθηκαν «από μέλη της βενεζουελανής άκρας Δεξιάς που βρίσκονται σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις», ρίχνοντας πρόσθετο λάδι στη φωτιά των σχέσεων της χώρας με τη διεθνή κοινότητα. Η ταυτότητα του υπόπτου ως δράστη δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση Μαδούρο, ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας περιορίστηκε στο να αποκαλύψει ότι πρόκειται για «χαμηλόβαθμο αξιωματικό που είχε αποταχθεί από τον στρατό πριν από τρία χρόνια για προδοσία της πατρίδας και εξέγερση» και είχε καταφύγει στο Μαϊάμι.

Η επιχείρηση είχε «χρηματοδοτηθεί από τη Δεξιά και τους συνεργάτες της, είχε χρηματοδοτηθεί από τη βορειοαμερικανική αυτοκρατορία», υποστήριξε με δηλώσεις του ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας στρατηγός Χεσούς Σουάρες Τσούριο, αναφερόμενος εμμέσως στις ΗΠΑ.

Το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες ζήτησε «την αλήθεια» για αυτό το επεισόδιο και καταδίκασε κάθε ενδεχόμενο «κυνήγι μαγισσών», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις έως τώρα πρακτικές της κυβέρνησης Μαδούρο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή