Στην Ιταλία έβαζαν φωτιές και τις έσβηναν έναντι αμοιβής

Στην Ιταλία έβαζαν φωτιές και τις έσβηναν έναντι αμοιβής

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάστιγα όσων εκμεταλλεύονται τον κίνδυνο των πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι για να αποκτήσουν προσωπικά οφέλη είναι διαρκής και οι Αρχές οφείλουν να γρηγορούν. Αυτό αποδεικνύει και η υπόθεση που διαλεύκανε η αστυνομία της πόλης Ραγκούζα στη Σικελία, η οποία εξάρθρωσε δίκτυο 15 εθελοντών πυροσβεστών, οι οποίοι έβαζαν συστηματικά φωτιές και κατόπιν τηλεφωνούσαν στην έκτακτη γραμμή για βοήθεια, προκειμένου να ενθυλακώνουν τα 10 ευρώ/ώρα που προβλέπονται για τη συμμετοχή τους στην κατάσβεση.

Οι αστυνομικοί στο Ντιστακαμένο ντι Σάντα Κρότσε Καμερίνα συνέλαβαν τον αρχηγό της σπείρας, την ώρα που μαζί με άλλους συνεργούς του μετέβαιναν σε κάποιο δασικό σημείο για να βάλουν πυρκαγιά την οποία άλλα μέλη της σπείρας επεσήμαιναν στις Αρχές, ώστε οι συνεργοί τους να σπεύδουν επί τόπου με τις βοηθητικές υδροφόρες και τα οχήματα και να εισπράττουν την αποζημίωση για τη συνδρομή τους στις κατασβεστικές επιχειρήσεις.

Και οι 15 κατηγορούμενοι προέρχονται από την επαρχία της Ραγκούζα και έχει διαταχθεί έρευνα εναντίον τους για εξαπάτηση του ιταλικού κράτους, ενώ κάποιοι εξ αυτών κατηγορούνται για δόλιο εμπρησμό.

Οι έρευνες που κατέληξαν στη σύλληψή τους οφείλονται στην καταγγελία που έκανε στην αστυνομία η τοπική πυροσβεστική διοίκηση της Ραγκούζα, έπειτα από τις υποψίες που κίνησε η ανώμαλη έκρηξη τόσου μεγάλου αριθμού εστιών πυρκαγιάς στη συγκεκριμένη περιοχή και η συγκριτικά μεγαλύτερη συμμετοχή μιας συγκεκριμένης ομάδας εθελοντών στις επιχειρήσεις σε σχέση με άλλες.

Ενώ η νότια Ιταλία ταλαιπωρείται από τον καύσωνα και καταστρέφεται από τις δασικές πυρκαγιές, η βόρεια Ιταλία πλήττεται τώρα από κύμα κακοκαιρίας. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων και ξαφνικής αλλαγής των καιρικών συνθηκών, στις περιοχές Βένετο, Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια και Λομβαρδία.

Οι θάνατοι οφείλονται σε κεραυνούς, πτώσεις δέντρων και στην ολισθηρότητα των μονοπατιών σε δάση έξω από το Μιλάνο. Πάνω από 200 διασώστες κινητοποιήθηκαν στην περιφέρεια Τρεντίνο, στη βόρειοανατολική Ιταλία. Το Σάββατο μια γυναίκα έχασε τη ζωή της εξαιτίας νεροποντής στο γνωστό ορεινό θέρετρο Κορτίνα Ντ’ Αμπέτσο. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από το βίαιο υδάτινο κύμα.

Το φετινό είναι ένα απρόβλεπτο όσο και δραματικό καλοκαίρι. Οι φλόγες αποτέφρωσαν τεράστιες εκτάσεις στην κεντρική και στη νότια Ιταλία, ακόμη και σε πευκώνα θερινής κατοικίας του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας στην Oστια, παραθαλάσσια περιοχή λίγο έξω από τη Ρώμη. Τις περασμένες ημέρες επίσης τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα. Παρά τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν λύθηκε το πρόβλημα της λειψυδρίας, το οποίο απειλεί την Ρώμη.

Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αποφασιστεί τελικά αν θα διακόπτεται κατά διαστήματα η παροχή νερού στην Αιώνια Πόλη. Οι αγρότες, στο μεταξύ, λόγω της ανομβρίας των τελευταίων μηνών έχουν υποστεί ζημιές οι οποίες ξεπερνούν συνολικά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή