ΚΟΣΜΟΣ

Δεκτοί οι Γερμανοί βουλευτές στη βάση του ΝΑΤΟ στο Ικόνιο

ΑΠΕ, REUTERS

Ελεγκτής κάθεται μπροστά σε οθόνη σε νατοϊκό αεροσκάφος, στη βάση του Ικονίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τουρκία, Γερμανία

ΑΓΚΥΡΑ. Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους στρατιώτες που υπηρετούν σε αεροπορική βάση στην Τουρκία τον ερχόμενο μήνα, στο πλαίσιο ταξιδιού του ΝΑΤΟ, αναφέρεται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ είχε προηγηθεί άρνηση της Αγκυρας να δεχθεί επίσκεψη εκεί τον Ιούλιο. Η διαμάχη για την πρόσβαση σε Γερμανούς στρατιώτες σε τουρκικές βάσεις έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, και έχει πυροδοτήσει ευρύτερη διαμάχη με την Αγκυρα.

Η Τουρκία συνέλαβε δέκα ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον περασμένο μήνα, ανάμεσά τους και έναν Γερμανό, στο πλαίσιο μέτρων ασφαλείας. Επιστολή του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς τον πρόεδρο της επιτροπής Αμυνας του γερμανικού Κοινοβουλίου αναφέρει πως η Τουρκία έχει συμφωνήσει με πρόταση του ΝΑΤΟ για επίσκεψη στην αεροπορική βάση που βρίσκεται κοντά στην πόλη Κόνια (Ικόνιο) στις 8 Σεπτεμβρίου. Βάσει του σχεδίου, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκοτεμέλερ θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας και θα πάρει μαζί της έως και επτά μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής. «Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει συμφωνήσει με αυτή την πρόταση», γράφει στην επιστολή του ο Γκάμπριελ.

Οι λεπτομέρειες για το ποιοι βουλευτές θα περιληφθούν στην επίσκεψη βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία. Η Τουρκία είχε αντιτεθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα στη συμμετοχή στην αποστολή μελών του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), το οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι υποστηρίζει τρομοκράτες.

Οι επανειλημμένες αρνήσεις της Αγκυρας να επιτρέψει στους βουλευτές να επισκεφθούν Γερμανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία οδήγησε το Βερολίνο να μετεγκαταστήσει αυτούς τους στρατιώτες στην Ιορδανία.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ