Η Κίνα θα επενδύσει 1,5 τρισ. δολάρια για εξαγορές

Η Κίνα θα επενδύσει 1,5 τρισ. δολάρια για εξαγορές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολύ μεγάλες δαπάνες των κινεζικών επιχειρήσεων για εξαγορές ξένων εταιρειών θα συνεχισθούν και την επόμενη δεκαετία και θα φτάσουν το 1,5 τρισ. δολάρια. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει σε σχετική έκθεσή της η πολυεθνική εταιρεία συμβούλων Linklaters LLP, η οποία ειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Η εν λόγω εταιρεία εκτιμά πως οι κινεζικές αρχές θα εξακολουθήσουν να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε βιομηχανίες και ιδιαιτέρως σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, παρά τις διακηρύξεις για αλλαγή στάσης του Πεκίνου. Οι ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού συστήματος της Κίνας προσπαθούν τελευταία να αποτιμήσουν το μέγεθος του κινδύνου που μπορεί να απειλεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Η Linklaters προεξοφλεί, όμως, ότι οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας θα διευκολύνουν τη σύναψη σχετικών συμφωνιών. Οι εκτιμήσεις της Linklaters LLP σε ό,τι αφορά το ύψος των δαπανών για εξαγορές ξένων επιχειρήσεων ισοδυναμούν με αύξηση κατά 70% από τα 880 δισ. δολάρια στα οποία ανήλθαν τα τελευταία 10 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των ετών, πολλές κινεζικές εταιρείες εξελίχθηκαν από απλές εταιρείες σε κολοσσούς, ενώ έγιναν γνωστές στη Δύση μέσα από αυτήν την επίθεση φιλίας στον επιχειρηματικό κόσμο της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τη Linklaters, η Κίνα από την πλευρά της ενδέχεται να υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις και να ανοίξει τις αγορές της στις εταιρείες της Δύσης, χαλαρώνοντας παράλληλα και τη σχετική νομοθεσία.

Σε ό,τι αφορά τους εξωγενείς παράγοντες που θα καθορίσουν την επιτυχία ή την αποτυχία των σχετικών συμφωνιών, η Linklaters LLP εκτιμά ότι θα είναι καθοριστικό το κατά πόσον οι κινεζικές επιχειρήσεις θα πείσουν τις Αρχές των ενδιαφερόμενων χωρών ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την εθνική τους ασφάλεια και τα εθνικά τους συμφέροντα. Εξαιτίας παραγόντων αυτού του είδους δεν προχώρησαν συμφωνίες που προτάθηκαν πέρυσι και ήταν συνολικής αξίας 75 δισ. δολαρίων. Γενικότερα, οι ρυθμιστικές αρχές τείνουν να εμποδίζουν όσες εξαγορές εθνικών βιομηχανιών θεωρούνται κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας, όπως οι υποδομές της και οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της γερμανικής βιομηχανίας ημιαγωγών Aixtron SE, καθώς είχε υποβάλει πρόταση εξαγοράς της μια κινεζική εταιρεία αλλά προσέκρουσε στις αντιρρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Ομοίως, η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ εμπόδισε την εξαγορά της Lumileds, μονάδας της Royal Philips NV, από την κινεζική GO Scale Capital έναντι 2,8 δισ. δολαρίων.

Αναμφίβολα, πάντως, το κατά πόσον θα συνεχισθούν οι εξαγορές ξένων επιχειρήσεων θα εξαρτηθεί από τη στάση του Πεκίνου, καθώς ορισμένα κλιμάκια της κινεζικής ηγεσίας εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή