Το Βrexit στερεί εξειδικευμένο προσωπικό από τις βρετανικές επιχειρήσεις

Το Βrexit στερεί εξειδικευμένο προσωπικό από τις βρετανικές επιχειρήσεις

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά απασχόλησης στη Βρετανία ευημερεί και οι θέσεις μόνιμης εργασίας αυξάνονται. Ωστόσο, ενόψει της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., οι επιχειρήσεις ανησυχούν αν θα έχουν και στο άμεσο μέλλον τη δυνατότητα να βρίσκουν το κατάλληλο προσωπικό για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Τον Ιούλιο, ο αριθμός των θέσεων μόνιμης απασχόλησης αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία δύο χρόνια. Εντούτοις, οι διαθέσιμοι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά πολύ, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Προσλήψεων και Απασχόλησης (REC).

Στην έκθεσή της αναφέρει ότι η βελτίωση όσον αφορά στην απασχόληση συνδέεται και με το ότι οι μισθοί που προβλέπονται κατά το αρχικό στάδιο της εργασίας έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 μηνών. Εσχάτως, άλλωστε, ο ταχύς ρυθμός προσλήψεων είχε ως αποτέλεσμα η ανεργία στη Βρετανία να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδά της από τη δεκαετία του 1970. Kατά τον Κέβιν Γκριν, διευθύνοντα σύμβουλο της REC, «η αγορά εργασίας εξακολουθεί να επαληθεύει τις προσδοκίες αγορών και αναλυτών, αλλά, ταυτόχρονα, παρατηρείται και μείωση των διαθέσιμων εργαζομένων». Κι αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες ολοένα και περισσότερο θα δυσκολεύονται να καλύψουν τις θέσεις με το κατάλληλο και ειδικευμένο προσωπικό. «Αυτό φανερώνει και το πόσο σημαντικό είναι για τις βρετανικές επιχειρήσεις να εξακολουθήσουν, ανεξαρτήτως Brexit, να έχουν πρόσβαση στους εργαζομένους από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Υπενθυμίζεται ότι η REC συγκεντρώνει τα στοιχεία της απασχόλησης σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών αγοράς IHS Markit.

Εκτός των εργοδοτών, το Βrexit ανησυχεί και τους διεθνείς ομίλους ΜΜΕ, ψυχαγωγίας και κινηματογραφικών ταινιών, οι οποίοι με εφαλτήριο τη Βρετανία οργανώνουν τις δραστηριότητές τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μεταξύ αυτών, η Discovery Communications με τα κανάλια Animal Planet και Eurosport ανάμεσα σε πολλά άλλα. Η εταιρεία διαθέτει περιεχόμενο από περισσότερα από 120 κανάλια σε πλήθος ευρωπαϊκών τηλεοπτικών σταθμών. Η Walt Disney χρησιμοποιεί την άδεια που έχει εξασφαλίσει στη Βρετανία για να δημιουργεί τις παιδικές παραγωγές της σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, όπως είναι τα ελληνικά, τα δανέζικα και τα νορβηγικά. Αντίστοιχα λειτουργούν και η σουηδική Modern Times και η αμερικανική εταιρεία Τurner International (θυγατρική της Time Warner). Αντιμετωπίζουν το ίδιο δίλημμα με τις διεθνείς τράπεζες που έχουν έδρα το Λονδίνο και προετοιμάζονται για μεταφορά δραστηριοτήτων. Στην περίπτωση των ομίλων ΜΜΕ, δύο είναι οι υποψήφιες πόλεις για μετακίνηση δραστηριοτήτων: το Αμστερνταμ και το Δουβλίνο. Πάντως, η ολλανδική πρωτεύουσα έχει το προβάδισμα. Ο αμερικανικός όμιλος διαδικτυακής ενοικίασης ταινιών Netflix την επέλεξε ως έδρα για τα ευρωπαϊκά του γραφεία το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή