Με επιτόκιο 1,95% δανείστηκε 1,1 δισ. το Δημόσιο

Με επιτόκιο 1,95% δανείστηκε 1,1 δισ. το Δημόσιο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτική άπνοια επικράτησε στη χρηματιστηριακή αγορά. Η έλλειψη φρέσκου χρήματος αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς η ημερήσια αξία συναλλαγών υποχώρησε σχεδόν 20 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη συνεδρίαση της Τρίτης και διαμορφώθηκε στα 42,859 εκατ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 833,61 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 833,66 μονάδων (0,39%) και 825,96 μονάδων (-0,54%). Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο, όπου στις επτά πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 2,63%.

Η εγχώρια αγορά μετοχών παραμένει εκτός ενδιαφέροντος των ισχυρών χαρτοφυλακίων διεθνώς. Ωστόσο, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, εάν η γεωπολιτική αναταραχή οξυνθεί είναι λογικό ξένα χαρτοφυλάκια να σπεύσουν σε ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών και εξισορρόπηση από ζημίες εκτός. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχουν ειδήσεις ικανές να επηρεάσουν την αγορά ενδοσυνεδριακά ή σε βραχυπρόθεσμο φόντο, αφού οι περισσότεροι υπουργοί θα επανέλθουν στις θέσεις τους μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε για λογαριασμό του Δημοσίου κεφάλαια ύψους 1,138 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,95%. Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη έκδοση του Ιουλίου, η απόδοση είχε διαμορφωθεί σε 2,33%.

Η αρχική έκδοση ήταν 875 εκατ. ευρώ και το τελικό ποσό διαμορφώθηκε με την αποδοχή μη ανταγωνιστικών προσφορών. Οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (875 εκατ. ευρώ) κατά 2,17 φορές, καθώς συνολικά υπεβλήθησαν προσφορές ύψους 1,901 δισ. ευρώ. Στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουλίου, ο συντελεστής κάλυψης είχε διαμορφωθεί στο 1,85. Την ίδια ώρα στην εγχώρια ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων των κρατικών εκδόσεων χρέους η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,55%, με την τιμή να ανέρχεται στα 99,25 λεπτά του ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 5ετές ομόλογο στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης στις 26 Ιουλίου 2017 είχε ξεκινήσει με μέση τιμή τα 99,60 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,47%.

Επιστρέφοντας στη χρηματιστηριακή αγορά, να σημειώσουμε ότι η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου ανέρχεται στο επίπεδο των 55,356 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή