Ο Σπίρτζης δίνει στον Στέλιο Παππά το «τιμόνι» του ΟΑΣΘ

Ο Σπίρτζης δίνει στον Στέλιο Παππά το «τιμόνι» του ΟΑΣΘ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τοποθέτηση του οικονομολόγου Στέλιου Παππά, πατέρα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, στο «τιμόνι» του υπό επανακρατικοποίηση ΟΑΣΘ ανακοίνωσε χθες ο υπουργός υποδομών Χρ. Σπίρτζης. «Σήμερα ξεκινάμε την προσπάθεια μαζί με τους Θεσσαλονικείς, τους φορείς της πόλης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση να οικοδομήσουμε, ύστερα από δεκαετίες, δημόσιες, κοινωνικές, αστικές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του πολίτη και όχι στην υπηρεσία της υψηλής και εγγυημένης κερδοφορίας κάποιου», τόνισε ο κ. Σπίρτζης, ανακοινώνοντας στη Θεσσαλονίκη τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ.

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στο πρόσωπο που επέλεξε να ηγηθεί της διαδικασίας επανακρατικοποίησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι τοποθετείται πρόεδρος ο Στέλιος Παππάς έχει τη δική του σημειολογία. «Δεν θα παίξουμε με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και είναι κεντρική επιλογή, το κεντρικό μήνυμα. Για αυτό και μπαίνει ένα ιστορικό στέλεχος του χώρου με μεγάλη εμπειρία στα οικονομικά», είπε υποστηρίζοντας την κυβερνητική επιλογή ο κ. Σπίρτζης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον συγκοινωνιακό οργανισμό της Θεσσαλονίκης προβλέπει την εξαγορά από το ελληνικό Δημόσιο του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου (ΟΑΣΘ) ως συνόλου. Ο ΟΑΣΘ τίθεται σε εκκαθάριση εν λειτουργία και ορίζεται η προσωρινή συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης κατά την εκκαθάριση, για την εκτέλεση του μεταβατικού συγκοινωνιακού έργου. Η αποτίμηση του ΟΑΣΘ θα ανατεθεί με διεθνή διαγωνισμό σε ελεγκτική εταιρεία. Παράλληλα ιδρύθηκαν δύο νέοι δημόσιοι φορείς, ο ΟΣΕΘ (Οργανισμός Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης) και η θυγατρική του, ΑΣΥΘ (Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης). Ο ΟΣΕΘ είναι ο εποπτικός φορέας, έχει τον έλεγχο και την εποπτεία όλων των συγκοινωνιακών φορέων της περιοχής (λεωφορεία, μετρό, τραμ, θαλάσσιες συγκοινωνίες, αστικά ΚΤΕΛ και αγοραία ταξί). Οι ΑΣΥΘ είναι ο φορέας λειτουργίας, αναλαμβάνουν τη λειτουργία των λεωφορείων και στη συνέχεια του μετρό. Ο ΟΣΕΘ είναι μέτοχος των ΑΣΥΘ και μπορεί να μεταβιβάσει έως το 49% των μετοχών στους ΟΤΑ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Στα διοικητικά συμβούλια των δύο φορέων, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Α΄ και Β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στον ΟΣΕΘ θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος των κοινωνικών φορέων της πόλης και των επιμελητηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή