ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη κατά της νόσου του Λου Γκέρινγκ

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συνδράμει σημαντικά τους ερευνητές στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν νέα φαρμακευτικά σκευάσματα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης έχουν μπει στον αγώνα δρόμου για την εξεύρεση φαρμάκων για τη μυοπάθεια ΑLS (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση) που ονομάζεται και νόσος των κινητικών νευρώνων.

Η ασθένεια που είναι γνωστή και ως νόσος του Λου Γκέρινγκ καταστρέφει τους νευρώνες και οδηγεί τελικά σε ολική παράλυση και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο δύο φάρμακα που κυκλοφορούν με την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα οποία επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Το ένα κυκλοφόρησε το 1995 και το δεύτερο έλαβε έγκριση για την κυκλοφορία του φέτος. Κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, διαγιγνώσκονται περίπου 140 χιλιάδες νέα κρούσματα της νόσου για την οποία δεν υπάρχει καμία θεραπεία.

«Κάποιοι ιατροί την αποκαλούν τη χειρότερη νόσο και οι ανάγκες είναι τεράστιες», επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Μιντ του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών Σέφιλντ, ο οποίος διαπιστώνει ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνει σημαντικά την εργασία του.

Τέτοια ρομπότ με πολύπλοκο λογισμικό, το οποίο τρέχει σε πανίσχυρα κομπιούτερ, λειτουργούν ως υπερ-ερευνητές. Αναλύουν τεράστιες βάσεις δεδομένων χημικών, βιολογικών και ιατρικών στοιχείων και μαζί με τους ιατρούς βρίσκουν νέους στόχους για τα καινοτόμα φάρμακα. Ο Μιντ, ο οποίος στοχεύει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα σε ένα ιατρικό συνέδριο τον Δεκέμβριο, αξιολογεί τα προγράμματα των κλινικών μελετών. Ενα από τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης είχε πολύ θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη του θανάτου των κινητικών νευρώνων, σε προκλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Σέφιλντ.

Στην Αριζόνα, στο Νευρολογικό Ινστιτούτο Μπάροου, τον περασμένο Δεκέμβριο εντοπίστηκαν πέντε νέα γονίδια που συνδέονται με το νόσημα, χρησιμοποιώντας το υπερ-κομπιούτερ Ουάτσον της ΙΒΜ. Χωρίς αυτό οι ερευνητές λένε ότι θα χρειάζονταν χρόνια για να τα εντοπίσουν.

Ο Μιντ πιστεύει ότι η ασθένεια είναι μία πολύ καλή υποψήφια για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, καθώς εξαπλώνονται διαρκώς οι γενετικές πληροφορίες που διαθέτουμε για αυτήν και υπάρχουν καλά δείγματα στους δοκιμαστικούς σωλήνες, όπου μπορούν να αξιολογηθούν τα φάρμακα. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Λου Γκέρινγκ. Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο διάσημος αστροφυσικός, είναι ένας ασθενής της νόσου που ζει πολλά χρόνια με την ασθένεια.

Αν τελικά οι νέες μέθοδοι οδηγήσουν στην ανακάλυψη νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων, αυτό θα σημάνει μία σημαντική νίκη της τεχνητής νοημοσύνης στη φαρμακοβιομηχανία και θα σηματοδοτήσει την είσοδο νέων εταιρειών και startups στον τομέα. Οι εταιρείες αυτές ελπίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη, παρότι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους ιατρούς και τους ειδικούς, θα επιταχύνει την εργασία τους και έτσι θα εξοικονομήσει χρήματα, ανακαλύπτοντας φάρμακα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι οι συμβατικές μέθοδοι.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ