Οι ξένοι κωδικοί μονοπωλούν τον τζίρο της αγοράς

Οι ξένοι κωδικοί μονοπωλούν τον τζίρο της αγοράς

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 4.500 χρηματιστηριακοί κωδικοί σε εξωχώριες εταιρείες (offshore company) σε απομακρυσμένα νησιά του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, με συνολική αξία μετοχών ύψους 2,396 δισ. ευρώ, έχουν ενεργή παρουσία στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το 2017. Πρόκειται για ξένους επενδυτές, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και επενδυτές ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι επέλεξαν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους από υπεράκτιες εταιρείες για φορολογικούς λόγους.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ξένοι κωδικοί είναι οι πλέον ενεργοί τα τελευταία χρόνια στο Χρηματιστήριο και ειδικά μετά τις 5 Ιουνίου 2012, όταν κατεγράφη και το χαμηλό των 476,36 μονάδων στα οκτώ χρόνια που διαρκεί η εγχώρια κρίση. Ηδη οι αλλοδαποί επενδυτές παραμένουν αγοραστές τους τέσσερις τελευταίους μήνες. Από την αρχή της χρονιάς, οι ξένοι επενδυτές έχουν τοποθετήσει κεφάλαια ύψους 306,67 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (31/7/2017) από την πλατφόρμα της axia numbers του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι κυριότεροι κωδικοί εξωχώριων εταιρειών προήλθαν από τις εξής χώρες: α) Νησιά Κέιμαν (2.474 ενεργοί κωδικοί) με αξία κεφαλαιοποίησης 1,202 δισ. ευρώ, β) Παρθένοι Νήσοι (672 κωδικοί) με αξία μετοχών 545,5 εκατ. ευρώ, γ) Νησιά Μάρσαλ (264) με αξία μετοχών 225,31 εκατ. ευρώ, δ) Λιβερία (684) με αξία μετοχών 161,10 εκατ. ευρώ, ε) Νησιά Μπαρμπάντος (21) με αξία μετοχών 127 εκατ. ευρώ, ζ) Βερμούδες (310) με αξία μετοχών 73,76 εκατ. ευρώ και η) νησί Κουρασάο που εμφανίζει 3 ενεργούς κωδικούς με αξία κεφαλαιοποίησης 63,62 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν το 65,7% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2017, που αντιστοιχεί σε αξία κεφαλαιοποίησης ύψους 27,132 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση σε έλεγχο κεφαλαίων που εμφάνισαν τα ξένα σχήματα στη διάρκεια της 8ετούς ύφεσης, γεγονός που αποκαλύπτει και τον σχεδιασμό κυρίως των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που είχαν αποχωρήσει βιαίως και υπό μορφήν αγέλης το 2013, όταν η αγορά βρέθηκε σε πορεία κάθετης πτώσης.

Σύμφωνα με τους πιο μέτριους υπολογισμούς, στο Χ.Α. σήμερα δραστηριοποιούνται περισσότερα από 275 hedge funds, αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Τα πιο γνωστά ονόματα είναι του Τζον Πόλσον, που είναι βασικός μέτοχος στην ΕΥΔΑΠ, της Fidelity, της Fairfax, της BlackRock, της Fosun, της York Global Finance και άλλα πολύ γνωστά.

Τα ξένα private equity funds βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγαλομετόχους εισηγμένων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερδανεισμού, διαθέτουν όμως καλή θέση στην αγορά και δυνατότητες να ανακάμψουν, εφόσον βρουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα και μειωθεί το βάρος της εξυπηρέτησης των δανείων. Η ευόδωση των σχετικών συζητήσεων σκοντάφτει προς το παρόν στο πολιτικό περιβάλλον και στις τράπεζες. Τα hedge funds συνεχίζουν να βλέπουν στα μόνιτορ την Ελλάδα και έχουν επεκτείνει το ενδιαφέρον τους, μετά την υψηλή κεφαλαιοποίηση (άνω των 500 εκατ. ευρώ), και σε εταιρείες της χαμηλής κεφαλαιοποίησης (300-500 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή