Υπέρ της διατήρησης μνημείου-φυλακής της Στάζι, η Μέρκελ

Υπέρ της διατήρησης μνημείου-φυλακής της Στάζι, η Μέρκελ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της πρόκειται να βοηθήσει στη διατήρηση του μνημείου των φυλακών της πρώην ανατολικογερμανικής μυστικής αστυνομίας Στάζι, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «αυθεντικό και ως εκ τούτου οδυνηρό» αναμνηστικό της κομμουνιστικής περιόδου. Κατά την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τις θερινές της διακοπές, η κ. Μέρκελ χρησιμοποίησε την επικείμενη επέτειο των 56 ετών από την οικοδόμηση του Τείχους του Βερολίνου από το κομμουνιστικό καθεστώς, προκειμένου να καταγγείλει τον αριστερό εξτρεμισμό.

Εξω από τη φυλακή Χοχενσενχάουζεν, που λειτουργούσε από την ανατολικογερμανική Στάζι, η Μέρκελ δήλωσε ότι «μοιάζει να έχει περάσει πολύς καιρός, αλλά μας θυμίζει την ανάγκη να υποστηρίζουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία». Το μνημείο ανακαινίζεται και θα προστεθούν εκθεσιακοί χώροι και αίθουσες σεμιναρίων. Οι εργασίες πρόκειται να κοστίσουν 12 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως εξάλλου και την πόλη του Βερολίνου.

H Mέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψή της στο μνημείο συναντήθηκε και με τον πρώην κρατούμενο Αρνο Ντρέφκε, ο οποίος ξεναγεί τους επισκέπτες στην πρώην φυλακή.

Δημοσκόπηση

Την ίδια στιγμή, η καγκελάριος της Γερμανίας βλέπει τη δημοφιλία της να υποχωρεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές, στις οποίες ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει τέταρτη θητεία. Δημοσκόπηση της Infratest dimap δείχνει ότι το 59% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι η Μέρκελ κάνει καλή δουλειά, έναντι 60% τον περασμένο μήνα, ενώ η δημοτικότητα του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποχωρεί κατά μία μονάδα και βρίσκεται στο 64%.

Ωστόσο, η Μέρκελ δεν έχει και πολλά να φοβάται από τον Σοσιαλδημοκράτη πολιτικό της αντίπαλο Μάρτιν Σουλτς, το ποσοστό του οποίου υποχωρεί κατά 4 μονάδες, στο 33%.

Η Μέρκελ κατηγορείται από το SPD ότι αποφεύγει να διατυπώσει θέσεις για τα σημαντικά ζητήματα αφήνοντας όλη τη δουλειά στους υπουργούς της.

Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, η καγκελάριος προτίμησε να συνεχίσει τις διακοπές της από το να συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής με τους επικεφαλής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για την αντιμετώπιση του σκανδάλου εκπομπής ρύπων. Τα δύο τρίτα των Γερμανών θεωρούν ότι η στάση των πολιτικών απέναντι στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι υπερβολικά επιεικής. «Η Μέρκελ κάνει σωστά να παραμένει μακριά από φορτισμένες συζητήσεις στην προεκλογική εκστρατεία», έγραψε σχολιαστής της εφημερίδας Bild αναφερόμενος σε θέματα όπως η μετεγκατάσταση επικίνδυνων μεταναστών, η ασφάλεια, οι απάτες σχετικά με τη χορήγηση ασύλου. «Οι άνθρωποι θέλουν καθαρές απαντήσεις», έγραψε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή