Από ουκρανικό εργοστάσιο οι πύραυλοι της Β. Κορέας

Από ουκρανικό εργοστάσιο οι πύραυλοι της Β. Κορέας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρη στην αγορά ισχυρών κινητήρων πυραύλων από την Ουκρανία, μέσω της μαύρης αγοράς, απέκτησε η Πιονγιάνγκ την ικανότητα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Υστερα από σειρά αποτυχιών στο πυραυλικό της πρόγραμμα, η Βόρεια Κορέα φέρεται να υιοθέτησε νέα σχέδια και να επέλεξε νέους προμηθευτές τα τελευταία δύο χρόνια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Πιονγιάνγκ εστράφη σε εργοστάσιο της πόλης Ντνίπρο της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το εργοστάσιο κατασκεύαζε τα πλέον φονικά πυρηνικά όπλα της ΕΣΣΔ, συμπεριλαμβανομένων και των πυραύλων SS-18.

Η πτώση του καθεστώτος Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία το 2014, όμως, προκάλεσε σοβαρά οικονομικά προβλήματα στο εργοστάσιο του Ντνίπρο. «Είναι πολύ πιθανό οι πύραυλοι να προήλθαν λαθραία από την Ουκρανία. Το ερώτημα είναι πόσοι υπάρχουν στην Κορέα και εάν οι Ουκρανοί προσφέρουν τεχνογνωσία», λέει ο ειδικός του Ινστιτούτου IISS Μάικλ Ελεμαν.

Οι ουκρανικοί πύραυλοι αξιοποιούν τόσο περίπλοκη τεχνολογία, που η Πιονγιάνγκ δεν θα είχε τη δυνατότητα να τους τροποποιήσει χωρίς έξωθεν βοήθεια. Η έρευνα του κ. Ελεμαν έδειξε ότι μεγάλη ρωσική βιομηχανία, με στενούς δεσμούς με τον ουκρανικό όμιλο της Ντνίπρο, έπαιξε ρόλο στη μεταβίβαση της πυραυλικής τεχνολογίας προς τη Βόρεια Κορέα.

Την Κυριακή, μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση, ο πρώην επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα είπε: «Η ταχύτητα με την οποία οι Βορειοκορεάτες απέκτησαν την ικανότητα να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους προκάλεσε την έκπληξη των ΗΠΑ αλλά και του υπόλοιπου κόσμου».

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Πιονγιάνγκ εκμεταλλεύεται εδώ και δεκαετίες τη μαύρη αγορά πυραυλικής τεχνολογίας, έχοντας δημιουργήσει δικές της υποδομές στρατολογώντας Ρώσους ειδικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή