Παρέμβαση ΗΠΑ για Αγία Σοφία – Χάλκη

Παρέμβαση ΗΠΑ για Αγία Σοφία – Χάλκη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν την Τουρκία να σεβαστεί την ιερότητα και την ιστορικότητα της Αγίας Σοφίας, όπως και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει ανταπόκριση. Η σταθερή πολιτική διαδοχικών αμερικανικών κυβερνήσεων προσκρούει στην αρνητική στάση της Αγκυρας.

Τη συνέχιση της τακτικής των τουρκικών αρχών να αγνοούν τις σχετικές αμερικανικές παροτρύνσεις καταγράφει η τελευταία ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες.

«Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να μην αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ηγέτη των 300 εκατ. ορθόδοξων χριστιανών στον κόσμο, επιμένοντας στη θέση της ότι δεν υπήρχε καμία νομική υποχρέωση (για να το πράξει). Η θέση της κυβέρνησης παρέμεινε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν ήταν οικουμενικός, αλλά μόνο ο θρησκευτικός ηγέτης του πληθυσμού της ελληνορθόδοξης μειονότητας της χώρας», αναφέρεται στην έκθεση.

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει μόνο στους Τούρκους πολίτες να ψηφίζουν στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή να εκλέγονται Πατριάρχες, αλλά συνέχισε την πρακτική της να παραχωρεί την υπηκοότητα σε ορισμένους μητροπολίτες των Ελλήνων ορθοδόξων υπό όρους μιας λύσης που επικράτησε το 2011 για τη διεύρυνση του συνόλου των υποψηφίων για την ανάδειξη του επόμενου Πατριάρχη».

«Ο Αμερικανός πρέσβης και ο γενικός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη έθεσαν το θέμα της ιστορικής σημασίας της Αγίας Σοφίας και της εξαιρετικής της σημασίας, ως συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ θρησκειών, στις συναντήσεις τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους», τονίζεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως επίσης και ότι «σε συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, ο υπ. Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών κάλεσαν Τούρκους αξιωματούχους να ανοίξουν εκ νέου τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης». Σημειώνεται και ότι παροτρύνσεις του πρέσβη των ΗΠΑ, σε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Τέλος, η αμερικανική έκθεση σημειώνει επίσης ότι «ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση, εξακολούθησε να υποστηρίζει ότι οι ηγέτες του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας και των Εβραϊκών Κοινοτήτων πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες, αν και ομόλογοί τους από το εξωτερικό είχαν αναλάβει άτυπες ηγετικές θέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή