Κατά του φράγματος της Μεσοχώρας κάτοικοι της περιοχής

Κατά του φράγματος της Μεσοχώρας κάτοικοι της περιοχής

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη αντίθεσή τους στην υπογραφή και δημοσιοποίηση της απόφασης για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το φράγμα της Μεσοχώρας εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής, που δηλώνουν αποφασισμένοι να επιδιώξουν «με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο» την ακύρωσή της.

Ειδικότερα, οι Μεσοχωρίτες, μεταξύ των σημαντικότερων λόγων για την αντίθεσή τους στην απόφαση, αναφέρουν ότι αυτή «ανάβει το “πράσινο φως” για να υλοποιηθεί ένα εξαιρετικά βλαπτικό έργο στην περιοχή της Μεσοχώρας, που περιλαμβάνει ένα φράγμα ύψους 150 μέτρων, έναν ταμιευτήρα με επιφάνεια 7,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα και με χωρητικότητα 358 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και έναν υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 160 MW». Οπως υποστηρίζουν, το έργο έχει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά που είχε και τότε που χαρακτηριζόταν «έργο κεφαλής» της εκτροπής και οι επιπτώσεις από την κατασκευή και τη λειτουργία του θα είναι ανυπολόγιστες τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο.

Οι Μεσοχωρίτες επισημαίνουν ότι «έργα σαν αυτό έχουν πάψει, προ πολλού, να θεωρούνται πράσινα, πολύ δε περισσότερο, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», κάνοντας λόγο για κατασπατάληση των φυσικών πόρων, πρόκληση ανεπανόρθωτων βλαβών στα φυσικά οικοσυστήματα, αλλά και ακύρωση ενός δυνάμει τουριστικού πόρου, «παρά την κυβερνητική ρητορική για εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος».

Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν φόβο ότι το φράγμα και ο ταμιευτήρας στη Μεσοχώρα, εφόσον λειτουργήσουν, θα αποτελούν μια διαρκή πρόκληση για τις κυβερνήσεις που θα ακολουθήσουν, να προχωρήσουν στην υλοποίηση και των υπόλοιπων έργων εκτροπής. Και καταλήγουν πως «οι ειδικοί όροι που επινοήθηκαν για να κάμψουν την αντίσταση των Μεσοχωριτών, και σχετίζονται με τη μετεγκατάσταση, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη ριζική μεταστροφή στάσης και την αποδοχή του έργου. Οχι μόνο επειδή περιλαμβάνουν πολλά “ναι μεν αλλά”, αλλά και επειδή δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτρέψουν τις συνέπειες από την κατασκευή και λειτουργία του έργου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο κατακλυσμός μεγάλου μέρους του σημερινού οικισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή