Η χαλάρωση τραπεζικών κανόνων θα φέρει νέα κρίση

Η χαλάρωση τραπεζικών κανόνων θα φέρει νέα κρίση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εξαιρετικά επικίνδυνη και κοντόφθαλμη» είναι η στάση των Αμερικανών πολιτικών που επιχειρούν να ακυρώσουν όσες ρυθμίσεις επιβλήθηκαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την παγκόσμια κρίση. Αυτή είναι η εκτίμηση του οικονομολόγου Στάνλεϊ Φίσερ, Νο 2 μετά την Τζάνετ Γέλεν στην ηγεσία της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, που διαβλέπει τον κίνδυνο νέας κρίσης και τονίζει πως «δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένος ο ρόλος των ΗΠΑ ως εγγυητή διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ».

Ο κ. Φίσερ είναι επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Fed, η οποία θεσπίστηκε για να αποτρέψει μια νέα εκρηκτική ανάπτυξη και μια νέα φούσκα. Εξέφρασε την ανησυχία του μιλώντας στους Financial Times, σε μια στιγμή που ο δείκτης τιμών των μετοχών Dow Jones αναρριχάτο σε ιστορικά υψηλά, τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ο πρώην επικεφαλής της Fed Αλαν Γκρίνσπαν προειδοποιεί για νέα «φούσκα» στην αγορά ομολόγων.

«Οι άνθρωποι», τονίζει ο κ. Φίσερ, επικαλούμενος τον οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν, «δεν είναι ορθολογιστικά όντα, αλλά έχουν μεγάλη δυνατότητα να εκλογικεύουν τα πράγματα». Συμφωνεί με τον Γκρίνσπαν, καθώς βρίσκει ακατανόητα τα επίμονα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων και δηλώνει ότι γι’ αυτό «νιώθει άβολα». Σχολιάζει την υπερβολική ευφορία που επικράτησε στα χρηματιστήρια μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και τονίζει ότι έχει εξανεμισθεί, επειδή «το πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται να προσφέρει, τελικά, αυτό που ελπίζαμε πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου». Προβλέπει, άλλωστε, ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα προχωρήσουν σε νέα απορρύθμιση.

Πράγματι, προσφάτως, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προώθησε έγγραφο εργασίας που παρέθετε διάφορους τρόπους, με στόχο τη χαλάρωση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας για τις αμερικανικές τράπεζες. Παράλληλα, η Fed βλέπει να υπονομεύεται η ανεξαρτησία της. Ο ίδιος ο κ. Φίσερ ενδέχεται να μην είναι στη θέση του σε ένα χρόνο, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ προτίθεται να προωθήσει τους εκλεκτούς της στα αξιώματα της κεντρικής τράπεζας.

Για τον κ. Φίσερ είναι «εξωφρενικές» οι προσπάθειες για διάλυση του συστήματος που υιοθετήθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και επισημαίνει πως «το αμερικανικό πολιτικό σύστημα μας οδηγεί σε μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση». Ως παράδειγμα αναφέρει τις φωνές που υποστηρίζουν τώρα πως πρέπει να μειωθούν οι απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας των αμερικανικών τραπεζών, επειδή οι αμερικανικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα τεστ κοπώσεως. «Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 80 χρόνια, από το 1930, για να έχουμε νέα χρηματοπιστωτική κρίση τέτοιας κλίμακας», επισημαίνει και προειδοποιεί ότι τώρα, 10 χρόνια μετά τα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ, «όλοι θέλουν να επιστρέψουμε σε εκείνη την κατάσταση πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή