Στις 18 Αυγούστου η αξιολόγηση της Fitch

Στις 18 Αυγούστου η αξιολόγηση της Fitch

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλά νέα από έναν ακόμη οίκο αξιολόγησης, τη Fitch, περιμένει η κυβέρνηση την Παρασκευή.

Οπως είναι γνωστό, είχε προηγηθεί η Moody’s, που είχε αναβαθμίσει στις 23 Ιουνίου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε Caa2, και η Standard & Poor’s, που αναβάθμισε στις 21 Ιουλίου τις προοπτικές της οικονομίας σε θετικές από σταθερές, όχι όμως και την πιστοληπτική της ικανότητα, την οποία διατήρησε σταθερή στο Β-.

Αυτές τις δύο αναβαθμίσεις είχε επικαλεσθεί η κυβέρνηση ενόψει της εξόδου της χώρας στις αγορές στις 25 Ιουλίου. Να θυμίσουμε, πάντως, ότι καλές είναι, βεβαίως, οι αναβαθμίσεις, αλλά τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να κινούνται στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

Θα χρειαστούν πολλές ακόμη για να ξεκολλήσουν από τον πάτο του πηγαδιού και να ενταχθούν ξανά στα επιλέξιμα επενδυτικά προϊόντα.

Εξάγουμε ξυραφάκια, εισάγουμε ελικόπτερα

Τι σχέση έχουν οι ελιές με το τσιμέντο και τα ξυραφάκια; Φαινομενικά καμία. Και τα τρία, όμως, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των σημαντικότερων προϊόντων που εξάγει η Ελλάδα στις ΗΠΑ. Το 2016, η αξία των εξαγωγών ελιών στις ΗΠΑ ανήλθε περίπου στα 103 εκατ. ευρώ, του τσιμέντου σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα ξυραφάκια που εξήχθησαν από την Ελλάδα στις ΗΠΑ είχαν αξία 99,68 εκατ. ευρώ. Τι εισάγουμε εμείς από τις ΗΠΑ; Ελικόπτερα, ανταλλακτικά και εξαρτήματα, αλλά και οπτάνθρακα και… αμύγδαλα.

Εξαγωγικός άνεμος πνέει τον Αύγουστο

Οι φετινές παραγγελίες του Αυγούστου από το εξωτερικό ήταν αρκετά αυξημένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο για τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, γεγονός που έδωσε μεγάλη ώθηση στις ταμειακές τους ροές και θα αποτυπωθεί στα ετήσια αποτελέσματα του 2017, αλλά και νωρίτερα στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Πολλές βιομηχανίες περιόρισαν τις ημέρες συντήρησης των γραμμών παραγωγής μέσα στον Αύγουστο, για να αντεπεξέλθουν στον όγκο παραγγελιών από το εξωτερικό.

«Εμείς δεν είμαστε φοροεισπράκτορες»

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πάσκαλ Ντόνοχοου, την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει αναδρομικά 13 δισ. ευρώ για φόρους από την Apple, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι δουλειά του Δουβλίνου. «Δεν είμαστε φοροεισπράκτορες για λογαριασμό όλων των άλλων», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. Η Κομισιόν αποφάνθηκε πέρυσι ότι η Apple κατέβαλε τόσο λίγους φόρους για τη δραστηριότητά της στην Ιρλανδία, που ισοδυναμούσε με κρατική ενίσχυση. Πάντως, η ιρλανδική κυβέρνηση έχει πει ότι θα εισπράξει τα χρήματα εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσης της Apple.

«Τρέχουν» το ΕΣΠΑ για να προλάβουν τη… ΔΕΘ

Στον χορό των εξαγγελιών που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μπαίνει το ΕΣΠΑ, με αιχμή τα προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων αλλά και τα προγράμματα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε μια προσπάθεια να ανασκευαστεί η εικόνα των καθυστερήσεων που παρατηρείται στα τέσσερα μεγάλα προγράμματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ, στο υπουργείο Οικονομίας έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες για τις αξιολογήσεις των υποψηφίων επενδυτών. Στόχος, οι αξιολογήσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την επίμαχη ημερομηνία, ώστε να είναι σε θέση ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα για πόσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν. Πρόκειται για τα προγράμματα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», «Ενίσχυση Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων», «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ», που έχουν προκηρυχθεί εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Η ολοκλήρωση των αξιολογήσεων θα συμπέσει, τελικά, με τη φετινή ΔΕΘ. Τυχαίο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή