Η μεγαλύτερη απόσυρση κερμάτων στην ιστορία του σουηδικού κράτους

Η μεγαλύτερη απόσυρση κερμάτων στην ιστορία του σουηδικού κράτους

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 1,6 δισ. σουηδικές κορώνες, ποσό αντίστοιχο των 167 εκατ. ευρώ, ξεχασμένες σε τσέπες, τσάντες, συρτάρια και βάζα, σύντομα δεν θα έχουν καμία αξία. Η παλαιότερη κεντρική τράπεζα στον κόσμο, η Τράπεζα της Σουηδίας, καλεί τους Σουηδούς να προσέλθουν στις τράπεζες της χώρας έως τα τέλη Αυγούστου και να ανταλλάξουν με καινούργια τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες κερμάτων: της μιας κορώνας, των δύο και των πέντε κορωνών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απόσυρση κερμάτων στην ιστορία της Σουηδίας, καθώς η Riksbank θα παρουσιάσει νέα σειρά από κέρματα πιο σύγχρονα, μικρότερα, ελαφρύτερα και χωρίς νικέλιο. Παράλληλα, όμως, η απόσυρση εντάσσεται και στη γενικότερη πολιτική της Σουηδίας για πλήρη κατάργηση των μετρητών και την αντικατάστασή τους με κάρτες. Δεδομένου, όμως, ότι απομένουν πολύ λίγες ημέρες μέχρι το τέλος της προθεσμίας, φιλανθρωπικές οργανώσεις επιχειρούν να πείσουν τους Σουηδούς να ενδιαφερθούν για τα ξεχασμένα κέρματα και να τα αξιοποιήσουν με κοινωνικά επωφελή τρόπο. Συγκεκριμένα, μια φιλανθρωπική οργάνωση προτείνει στον κόσμο να ψάξει καλά για κέρματα μικρής αξίας που μπορεί να έχει ξεχάσει σε κάποιο βάζο στην κουζίνα ή μπορεί να έχουν πέσει μέσα στον καναπέ ή οπουδήποτε γενικώς μέσα στο σπίτι, σε συρτάρια, γραφεία και γυναικείες τσάντες. Τους καλεί να τα συγκεντρώσουν στα ταμεία της και με την ανταλλαγή τους με καινούργια να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη τράπεζα-κουμπαρά για τα φτωχά παιδιά που έχουν ανάγκη. Πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις υποστηρίζουν, άλλωστε, πως αν υπάρξει προθυμία ως προς αυτήν την κατεύθυνση, η απόσυρση των κερμάτων στη Σουηδία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες όταν αυτές αλλάζουν παλαιά κέρματα με καινούργια.

«Πρόκειται για ενάμισι δισ. που θα ανταλλαγεί», επισημαίνει ο Κρίστοφερ Ρόμπινσον, ιδρυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Change for Change, που απευθύνει αυτήν την έκκληση και ευελπιστεί να συγκεντρώσει 10 εκατ. κορώνες, ποσό αντίστοιχο του ενός εκατ. ευρώ. Η εν λόγω οργάνωση έχει ήδη έρθει σε επαφή με διπλωμάτες που έπειτα από σχετικό αίτημά της συγκεντρώνουν κέρματα που θα αποσυρθούν. Συνεργάζεται, άλλωστε, και με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι οι ημέρες περνούν και όσα κέρματα δεν θα έχουν ανταλλαγεί μετά το τέλος του μηνός δεν θα έχουν καμία αξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή