Μπρα ντε φερ ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΣΥ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όρους ρευστών ορίων ανάμεσά τους, που, αναλόγως των εξελίξεων, μπορούν να μετατοπισθούν είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά, δείχνουν να προσεγγίζουν την πολιτική συγκυρία του φθινοπώρου τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΔΗΣΥ. Στην Κουμουνδούρου και στη Χαριλάου Τρικούπη εστιάζουν την προσοχή τους και θα προσδιορίσουν τη στρατηγική τους για το αμέσως επόμενο διάστημα, με επίκεντρο μια σημαντική ομάδα ψηφοφόρων που είχαν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτή τη στιγμή εμφανίζονται να έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να έχουν κατασταλάξει τι θα ψηφίσουν. Οσο παραμένουν μετέωροι είναι και διεκδικήσιμοι. Για τον μεγάλο κυβερνητικό εταίρο το ζητούμενο είναι η ανάταξη των δημοσκοπικών επιδόσεων, ενώ η ΔΗΣΥ επιδιώκει την «ολική επαναφορά» σε ρόλο ισχυρού παίκτη στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Κομβική επίδραση στην προσπάθεια και των δύο θα έχει η διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας της ΔΗΣΥ. Η επιδίωξη της Χαριλάου Τρικούπη είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον της εκλογικής βάσης για τον χώρο. Μια τέτοια δυναμική απεύχονται στην Κουμουνδούρου. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβερνητική ηγεσία βρίσκονται ενώπιον του ερωτήματος αν η «συγκατοίκηση» με τους ΑΝΕΛ εξαντλεί τις αντοχές της. Αρχές Σεπτεμβρίου θα επανέλθει το θέμα συνομιλιών του κ. Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη κρατούμενο του «Noor 1» και η ανάγκη υπεράσπισης του μικρού κυβερνητικού εταίρου δεν προκαλεί ακριβώς ενθουσιασμό στην Κουμουνδούρου. Παράλληλα, η διάθεση του κ. Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει την πολιτική της κυβέρνησης σε μια διαφορετική ατζέντα, με προοδευτικό και αριστερό πρόσημο, με θέματα όπως η σημαία, οι σχέσεις με την Εκκλησία κ.λπ. έδειξαν ότι, πέραν του μνημονίου, οι δύο εταίροι δεν έχουν πολλά κοινά. Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ προκαλεί σχεδόν στρατηγικό αδιέξοδο στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει τα διλήμματα της επόμενης ημέρας στο δίπολο πρόοδος – συντήρηση, τοποθετώντας στη δεύτερη κατηγορία τη Ν.Δ., καθώς ο μικρός κυβερνητικός εταίρος κινείται σε πολλά ζητήματα σε ακόμη πιο συντηρητικό πλαίσιο από αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αυτά τα δεδομένα, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι τα ανοίγματα στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, που λαμβάνουν ακόμη και τη μορφή ανοικτής πρόσκλησης για συνεργασία. Μια συζήτηση στην οποία έδωσε τροφή με την πρόσφατη αρθρογραφία του, όσον αφορά την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κώστας Λαλιώτης.

Οπως είναι αναμενόμενο, στη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας της ΔΗΣΥ, οι υποψήφιοι θα κληθούν να τοποθετηθούν με σαφήνεια έναντι της επιλογής που κάνουν όσον αφορά ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες και τον προσανατολισμό του ενιαίου φορέα. Από το περιβάλλον της κ. Φώφης Γεννηματά επιμένουν ότι η μόνη επιλογή για τη ΔΗΣΥ είναι αυτή των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και υπογραμμίζουν ότι, ακόμη και αν κάποιοι θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας προφανώς τον κ. Λαλιώτη, έχουν πάρει το μήνυμα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στους σχεδιασμούς. Βεβαίως, η πολιτική των ίσων αποστάσεων εκτός από επιλογή είναι, πιθανότατα, και αναγκαιότητα, καθώς την ίδια στιγμή υπάρχουν στελέχη όπως ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος που τοποθετούνται ανοικτά υπέρ της σύμπηξης ενός μετώπου των πολιτικών δυνάμεων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή