Ε.Ε.: Η Αθήνα στις φθηνότερες πόλεις για αποδράσεις Σαββατοκύριακου

Ε.Ε.: Η Αθήνα στις φθηνότερες πόλεις για αποδράσεις Σαββατοκύριακου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνάμεσα στις 10 φθηνότερες ευρωπαϊκές πόλεις για μια ταξιδιωτική απόδραση το Σαββατοκύριακο κατατάσσει την Αθήνα το Βαρόμετρο των Βρετανικών Ταχυδρομείων για το κόστος διακοπών σε δημοφιλείς αστικούς προορισμούς.

Το ετήσιο ταξιδιωτικό Βαρόμετρο παρουσιάζει το κόστος διακοπών σε 36 ευρωπαϊκές πόλεις λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές σε 12 ίδια προϊόντα και υπηρεσίες. Η Αθήνα, με βάση την κατάταξη που λαμβάνει στη σχετική λίστα, αναδεικνύεται ως ένας ανταγωνιστικός προορισμός της Ευρώπης για city break (τουρισμός πόλεων). Επίσης, ιδιαίτερα θετικά σχολιάζεται η σχέση τιμής και ποιότητας σε ό,τι αφορά τη διαμονή και την εστίαση. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, το κόστος διακοπών για μια σύντομη ταξιδιωτική απόδραση στην Αθήνα, μη συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για αεροπορικά εισιτήρια, φθάνει τα 210,40 ευρώ. Το τουριστικό «καλάθι», το οποίο διαμορφώνει την παραπάνω ταξιδιωτική δαπάνη για τους επισκέπτες στην Αθήνα, περιλαμβάνει ένα φλιτζάνι καφέ (2,1 ευρώ), μία μπίρα (3,7 ευρώ), μία Coca-Cola ή μία Pepsi-Cola (2,1 ευρώ), ένα ποτήρι κρασί (4,4 ευρώ), ένα γεύμα για δύο άτομα που συνοδεύεται από ένα μπουκάλι χύμα κρασί (42,8 ευρώ), δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο τουριστικού καταλύματος (88 ευρώ), μία 48ωρη κάρτα για ελεύθερες μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (8,8 ευρώ), μία περιήγηση με ανοικτού τύπου λεωφορείο στην πόλη (17,5 ευρώ), μία επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο (19,5 ευρώ), μία επίσκεψη στο καλύτερο μουσείο (4,9 ευρώ), μία επίσκεψη στον καλύτερο χώρο τέχνης (4,9 ευρώ) και μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο (11,7 ευρώ).

Στη λίστα με τις 10 φθηνότερες ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται κατά σειρά η Πάφος, η Βίλνιους, η Ρίγα, η Βαρσοβία, η Βουδαπέστη, η Κρακοβία, η Λισσαβώνα, η Πράγα, η Αθήνα και η Πάλμα. Το Βαρόμετρο των Βρετανικών Ταχυδρομείων εξειδικεύει τη σύγκριση και μεταξύ 17 πόλεων στη Νοτιοδυτική Ευρώπη, στην οποία η Αθήνα εμφανίζεται ως τρίτη φθηνότερη ταξιδιωτική επιλογή. Σε αυτή τη λίστα η κατάταξη των χωρών έχει ως εξής: Πάφος, Λισσαβώνα, Αθήνα, Πάλμα, Στρασβούργο, Λίλη, Νίκαια, Βερολίνο, Μαδρίτη, Ρώμη, Βιέννη, Παρίσι, Μπριζ, Βενετία, Βαρκελώνη, Γενεύη και Αμστερνταμ.

Σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, οι ελκυστικές τιμές που έχουν διατηρήσει οι ξενοδόχοι στην πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε ουσιαστικό παράγοντα για την αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης. Κατ’ επέκταση, η αυξημένη τουριστική δραστηριότητα έχει κινητοποιήσει εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων και την επαναλειτουργία υφιστάμενων μονάδων που έκλεισαν από το 2009 έως το 2013 λόγω της κρίσης που βίωσε ο αθηναϊκός τουρισμός εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, η επικείμενη επιβολή φόρου διαμονής από τις αρχές του 2018 στα τουριστικά καταλύματα θα περιορίσει τις δυνατότητες των ξενοδοχείων να διατηρήσουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα τις τιμές τους. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει και την επενδυτική δραστηριότητα στον χώρο του τουρισμού. Εξάλλου, η ένωση επισημαίνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται το ξενοδοχειακό προϊόν της Αθήνας από τη φοροδιαφυγή μεγάλου αριθμού μη αδειοδοτούμενων ακινήτων από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, τα οποία δραστηριοποιούνται στον χώρο των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή