Ο Τραμπ και η «θεωρία των δύο άκρων»

Ο Τραμπ και η «θεωρία των δύο άκρων»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια και η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου σε αυτά επιβεβαίωσαν πανηγυρικά τι εκπροσωπεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Θα έπρεπε να ήταν σαφές –από τις αναφορές του σε Μεξικανούς «βιαστές», την πρότασή του για πλήρη αποκλεισμό των μουσουλμάνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις επαναλαμβανόμενες προτροπές του σε βία στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις (κυρίως κατά Αφροαμερικανών διαδηλωτών), τα retweets ρατσιστών– ήδη πριν εκλεγεί. Ο κ. Τραμπ, στις πρώτες του δηλώσεις για τα επεισόδια –κατά τα οποία νεοναζί, μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και λοιποί οπαδοί της «λευκής υπεροχής» διαδήλωσαν, πολλοί βαριά οπλισμένοι, κραυγάζοντας ότι «δεν θα μας αντικαταστήσουν οι Εβραίοι», και ένας εξ αυτών εμβόλισε το πλήθος των αντιδιαδηλωτών σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας δεκάδες– απέδωσε την ευθύνη σε «πολλές πλευρές». Μετά τη γενικευμένη κατακραυγή που υπέστη, διάβασε μία δεύτερη δήλωση στην οποία αποκήρυξε τους δεξιούς εξτρεμιστές – αλλά δεν έπεισε. Την Τρίτη, εκνευρισμένος που η κριτική συνεχιζόταν, εξέφρασε τα πραγματικά του αισθήματα. Χαρακτήρισε «τρομερά βίαιους» τους αντιδιαδηλωτές, είπε ότι «υπάρχουν πολύ καλοί άνθρωποι» στις τάξεις των «λευκών εθνικιστών» και διερωτήθηκε, σχετικά με την αφορμή για τη διαδήλωση (την αποκαθήλωση του αγάλματος του στρατηγού των Νοτίων Ρόμπερτ Ε. Λι ) ποιος θα είναι ο επόμενος: Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον; Ο Τόμας Τζέφερσον; Λες και οι νότιοι αυτοί πατέρες του αμερικανικού έθνους μπορούν να συγκριθούν με τους πρωτεργάτες της απόπειρας διχοτόμησής του.

Μία στιγμή όμως (θα πει ο οργισμένος αναγνώστης): δεν ήταν όντως βίαιοι κάποιοι από τους αντιδιαδηλωτές; Δεν γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα πώς συμπεριφέρονται ακροαριστεροί στους δρόμους στο όνομα της επανάστασης; Υπάρχει καλή και κακή βία;

Οχι – η βία είναι καταδικαστέα. Και το μίσος δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ακροδεξιάς. Αυτό όμως επ’ ουδενί σημαίνει ότι εξισώνονται ηθικά οι θιασώτες του λευκού ρατσισμού (εμπνευσμένοι, σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα, από τη Χρυσή Αυγή) και εκείνοι που υψώνουν το ανάστημά τους εναντίον τους. Οι ίδιοι εκπρόσωποι του λευκού ρατσισμού στις ΗΠΑ αντιλαμβάνονται αυξανόμενα τον Ντόναλντ Τραμπ ως δικό τους άνθρωπο (είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρώην αρχηγού της Κου Κλουξ Κλαν Ντέιβιντ Ντιουκ). Καθώς βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένος, είναι ορατός ο κίνδυνος να συνταχθεί ακόμη πιο ανοικτά μαζί τους. Ηδη έχει προειδοποιήσει τους οπαδούς του ότι σκοτεινές δυνάμεις επιχειρούν να ανατρέψουν τη βούληση του λαού. Σε περίπτωση που προχωρήσουν οι διαδικασίες καθαίρεσης κατά του κ. Τραμπ, το κίνημα του «alt-right» θα βγει επιθετικά στους δρόμους, πυροδοτώντας δεκάδες μικρούς εμφυλίους σαν αυτόν του Σάρλοτσβιλ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή