Αρνητικό κλίμα λόγω της έντασης μεταξύ ΗΠΑ – Β. Κορέας

Αρνητικό κλίμα λόγω της έντασης μεταξύ ΗΠΑ – Β. Κορέας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νέες εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα δημιούργησαν κλίμα απαισιοδοξίας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται σε εγρήγορση ενόψει της ετήσιας συνάντησης των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ. Ανοδικά, ωστόσο, κινήθηκε η μετοχή του δανέζικου κολοσσού Moller-Maersk λόγω εξαγοράς της Maersk Oil από τη γαλλική Total, έναντι 7,45 δισ. δολαρίων. Κέρδη 6,6% σημείωσε, επίσης, η μετοχή της ιταλικής Fiat αφού η κινεζική Great Wall εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτησή της.

Τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και της Ουάσιγκτον, τα οποία πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, προκάλεσαν εκ νέου έντονες αντιδράσεις από τη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγιάνγκ προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι οι ασκήσεις αυτές μπορεί να αποτελέσουν «την ανεξέλεγκτη φάση ενός πυρηνικού πολέμου». Με οριακές απώλειες εξελίχθηκε, επίσης, η συνεδρίαση στη Wall Street. Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν απώλειες 0,01% με 0,02% λίγο πριν από το κλείσιμο. Αναλυτές υπενθυμίζουν πως την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου, η Wall Street παρουσιάζει υψηλή μεταβλητότητα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4% επειδή αιωρούνται ερωτήματα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να αναζητούν κάποιες ενδείξεις στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ που θα λάβει χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 και ο γερμανικός δείκτης Dax διολίσθησαν 0,5% και 0,82%, αντίστοιχα. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 έχασε το 0,1% της αξίας του.

Αναλυτές της αγοράς, ωστόσο, θεωρούν πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα περάσει κανένα ουσιώδες μήνυμα για τις επόμενες εξελίξεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. Σε αυτές τις εκτιμήσεις αποδίδεται η πτώση του ευρώ στο 1,1732 δολάριο που ήταν το χθεσινό χαμηλό ημέρας, αν και στη συνέχεια ανέκαμψε στο 1,1818 δολ.

Στις αγορές πετρελαίου, η τιμή του αργού υποχώρησε στα 47,63 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,89% λόγω της αβεβαιότητας για το εάν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ εφαρμόζουν τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής. Παρομοίως, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ διολίσθησε 1,59% στα 51,82 δολάρια το βαρέλι. Στόχος της συμφωνίας του ΟΠΕΚ είναι η ενίσχυση των τιμών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή