Συνέχεια στον διπλωματικό πόλεμο Αμερικής – Ρωσίας

Συνέχεια στον διπλωματικό πόλεμο Αμερικής – Ρωσίας

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα νέο επεισόδιο του διπλωματικού «πολέμου» που μαίνεται μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, η αμερικανική κυβέρνηση περιορίζει στο ελάχιστο την παροχή τουριστικής (μη μεταναστευτικής) βίζας στους Ρώσους που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία, η έκδοση βίζας αναστέλλεται μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για τη Μόσχα και επ’ αόριστον για τις άλλες ρωσικές πόλεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Αμερική θα πρέπει προηγουμένως να μεταβούν στη Μόσχα, καθώς τα αμερικανικά προξενεία στην Αγία Πετρούπολη, το Εκατερίνενμπουργκ και το Βλαδιβοστόκ δεν θα εκδίδουν βίζες.

Η αμερικανική κίνηση ήρθε ως απάντηση στην απόφαση του Ρώσου προέδρου Πούτιν που επέβαλε στις ΗΠΑ να μειώσουν κατά 755 τον αριθμό των διπλωματών τους στη Ρωσία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Με τη σειρά της, η απόφαση αυτή αποτελούσε απάντηση στις πρόσθετες κυρώσεις που ψήφισε το Κογκρέσο εις βάρος της Ρωσίας και στην προγενέστερη κατάσχεση δύο κτιρίων της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στις ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα.

Με χθεσινές δηλώσεις του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ υποστήριξε ότι, με την αναστολή της παροχής βίζας, οι Αμερικανοί προσπαθούν «να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στους Ρώσους πολίτες», προσθέτοντας ότι πρόκειται για «τη λογική εκείνων που οργανώνουν τις λεγόμενες έγχρωμες επαναστάσεις» στην Ανατολική Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή