Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Οι αλεξιπτωτιστές και ο κ. Γαβρόγλου

Κύριε διευθυντά
Δεν γνωρίζω και ούτε θέλω να σχολιάσω τις αιτίες που ώθησαν τον κ. υπουργό Παιδείας να αποφύγει τη στράτευσή του. Γνωρίζω όμως πολύ καλά ένα νεαρό άτομο που ενώ γεννήθηκε στο εξωτερικό (όπως και ο κ. Γαβρόγλου), είχε διαβατήριο άλλης χώρας (όπως και ο κ. Γαβρόγλου), διέμενε στο εξωτερικό (όπως και ο κ. Γαβρόγλου) και, συνεπώς, θα μπορούσε και αυτός εύκολα να αποφύγει τη στράτευσή του, ήρθε σχετικά πρόσφατα να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στη γενέτειρα των γονέων του. Δήλωσε μάλιστα τις Ειδικές Δυνάμεις, μαζί με χιλιάδες άλλους νέους της συγκεκριμένης σειράς, και τελικά, μετά σκληρή εκπαίδευση και συνεχή αξιολόγηση, βρέθηκε στους μόλις 30 που επιλέχθηκαν για τη 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των εν λόγω νεαρών αλεξιπτωτιστών ήταν και κάποιοι δεύτερης ή τρίτης γενιάς Ελληνες του εξωτερικού που καλά καλά δεν γνώριζαν τη γλώσσα. Το γιατί έπραξαν έτσι οι λίγοι, έστω, νεαροί δεν μπορεί να το καταλάβει ούτε ο κ. Γαβρόγλου ούτε οι επώνυμοι ομότεχνοί του στο περίφημο «δημοκρατικό τόξο» (η κοπάνα δεν έχει κομματικά χρώματα). Στοιχηματίζω όμως ότι κανείς από αυτούς τους ανιδιοτελείς νέους δεν θα γίνει ποτέ υπουργός Παιδείας!

Γιαννης Κουτεντακης, Τρίκαλα

«Κλείνουμε τις μύτες μας»

Κύριε διευθυντά
Οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, άλυτο χρόνια τώρα. Η Πετρούπολη είναι δήμος που συνορεύει με τους δήμους που «φιλοξενούν» τη χωματερή. Οι δήμοι αυτοί λαμβάνουν τεράστια κονδύλια για να «ανέχονται» τα σκουπίδια. Η Πετρούπολη, όμως, όχι. Η περιοχή ζέχνει και οι μυρωδιές δεν παραμένουν στα διοικητικά όρια των δήμων που λαμβάνουν αντισταθμιστικά οφέλη για να ανέχονται το αναγκαίο κακό. Ετσι, την μπόχα την αναπνέουμε όλοι.

Κάθε βράδυ που γυρίζω από τη δουλειά μου και βγαίνω στο μπαλκόνι, δεν μπορώ να πάρω ανάσα από τη δυσοσμία της χωματερής των Ανω Λιοσίων. Κλείνω παράθυρα, ανοίγω ερκοντίσιον, αλλά η μπόχα δεν συνηθίζεται. Και αφού βρωμάει η ατμόσφαιρα, είναι δυνατόν να μη μολύνεται και ο υδροφόρος ορίζοντας; Είναι δυνατόν να μην επηρεάζεται ο οργανισμός μου; Ποιος ξέρει; Καμία έρευνα δεν έχει γίνει!

Δεν ξέρω καν ποιος φταίει. Η περιφερειακή αρχή, στα μισά της θητείας της, δεν με έχει ενημερώσει τι μέλλει γενέσθαι, ο κατά τ’ αλλα κομμουνιστής δήμαρχος Πετρούπολης βγάζει ανακοινώσεις «για τις λαϊκές συνοικίες και τις λαϊκές γειτονιές», ο ΧΥΤΑ Φυλής υποδέχεται τα σκουπίδια όλης της Αττικής και εγώ πληρώνω ΕΝΦΙΑ για ένα σπίτι όπου δεν μπορώ να κοιμηθώ και ανέχομαι αυτή την κατάσταση, αφού οι συμπολίτες μου, τόσα χρόνια, συνήθισαν να περιμένουν.

Συμβαίνουν αυτά άραγε σε δυτικές πρωτεύουσες; Είναι τόσο δύσκολο να ρωτήσουν τον δήμαρχο στο Λονδίνο, στην Κοπεγχάγη, «τι κάνετε εσείς με τα σκουπίδια σας;». Βαρέθηκα τόσα χρόνια, ανακοινώσεις, πορείες, υποσχέσεις, διαμοιρασμό ευθυνών σε συναρμόδιους. Οι πολιτικές ευθύνες είναι βαριές, παρούσες, ενεργές και οι δήμαρχοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ας παραιτηθούν. Ας καταλάβουν ότι δεν τους χρειαζόμαστε για να χορεύουν στα πανηγύρια των αθλητικών σωματείων, αλλά για να λύσουν τα βασικά βιοτικά μας ζητήματα.

Ηλιας Σιδερης, Δικηγόρος Αθηνών, Κάτοικος Πετρούπολης

Το κομβόι απορριμματοφόρων

Κύριε διευθυντά
Καθημερινά γίνονται εκατοντάδες διελεύσεις απορριμματοφόρων των δήμων Αθηναίων, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου από τη Λεωφόρο Φυλής (μέσω του Δήμου Αγίων Αναργύρων) προς τη χωματερή του Δήμου Φυλής. Το πρόβλημα είναι ότι το μεγάλο έργο πνοής για την Αττική που είναι η Αττική Οδός δεν χρησιμοποιείται από τα απορριμματοφόρα, ενώ άλλοι δήμοι κάνουν χρήση της Αττικής Οδού, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Σπάτων (γειτονικός δήμος του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης) ή ο Δήμος Ζωγράφου (δίπλα στον Δήμο Αθηναίων). Η διαδρομή που ακολουθείται καθημερινά είναι η εξής: Τρεις Γέφυρες Αγίων Αναργύρων, Λεωφόρος Δημοκρατίας, Λεωφόρος Φυλής, Χωματερή Φυλής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη διαδρομή από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι τα Ανω Λιόσια, διότι υπάρχουν: 14 φωτεινοί σηματοδότες που είναι αρρύθμιστοι (χωρίς ποτέ κανείς να ενδιαφέρεται)· στο μεγαλύτερο τμήμα ο δρόμος είναι με μία λωρίδα κυκλοφορίας στην άνοδο και μία στην κάθοδο· η Λεωφόρος Φυλής δέχεται την κίνηση του αμαξοστασίου του ΟΑΣΑ και την κίνηση των φορτηγών που μεταφέρουν λυματολάσπη· στο μικρό μέρος της Λεωφόρου Φυλής που υπάρχουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας τα απορριμματοφόρα κινούνται στην αριστερή λωρίδα, διότι εμποδίζονται από τα λεωφορεία που με συνεχείς στάσεις κινούνται στη δεξιά λωρίδα του δρόμου· το αδιαχώρητο δημιουργείται ειδικά στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων με τα δεκάδες παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα ειδικά πάνω σε στάσεις λεωφορείων.

Η όχληση και οι καθυστερήσεις καθημερινά είναι τεράστιες. Αντίθετα εάν τα απορριμματοφόρα των δήμων συνέχιζαν τη διαδρομή τους προς την Εθνική Οδό και στη συνέχεια μέσω της Αττικής Οδού (θα κάλυπταν επιπλέον 12 χιλιόμετρα σε πολύ λιγότερο χρόνο) κατευθύνονταν στη χωματερή δεν θα μας δημιουργούσαν όλα τα παραπάνω προβλήματα.

Η δικαιολογία που τυχόν μπορεί κάποιος να προβάλει ότι το κόστος διέλευσης μέσω της Αττικής Οδού είναι απαγορευτικό δεν ευσταθεί διότι δήμοι όπως τα Σπάτα και ο Δήμος Ζωγράφου χρησιμοποιούν την Αττική Οδό. Πουθενά στην Ευρώπη δεν συμβαίνει αυτό που συμβαίνει εδώ! Δεν μπορεί αυτό το τριτοκοσμικό χάλι να συνεχίζεται. Περιμένω απαντήσεις με λύση και όχι ευχολόγια. Ευχαριστώ.

Ηλιας Καϊσιμος, Πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου MSc Economics The Univeristy of Birmingham, Ανω Λιόσια

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω

Κύριε διευθυντά
«Ο παιδεμός της παιδείας». Με σεβασμό αναφέρομαι στον τίτλο της επιστολής που δημοσιεύθηκε στις 13 Αυγούστου στην «Καθημερινή» και υπέγραφε ο σοφός καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος. Μικρό απόσπασμα σοφίας και εμπειρίας:  «Την ίδια στιγμή, όπου ο λαός μας κατάπιε ξανά αμάσητο το δήθεν άσυλο που του υπονομεύει το μέλλον του. Διότι, σε καιρούς δημοκρατίας, ουδείς ουδέποτε απείλησε τις πανεπιστημιακές ιδέες – εκτός απ’ τον χθεσινό λυκειόπαιδα που εξωπετάει αντιδημοκρατικότατα απ’ τους χώρους εργασίας των όλα τα “άλλα” μέλη της πανεπιστημιακής μη κοινότητας (“κατάληψη”, σου λέει). Σαράντα χρόνια πέρασαν, κι ακόμα ν’ αντιδράσουν οι συμπολίτες μας...».

Μένει κανείς εκστατικός με την απορία: τόσοι υπουργοί Παιδείας της μεταπολίτευσης δεν έχουν ακούσει τον σοφό αυτό διανοητή που καυτηριάζει συνεχώς το απόστημα του ελληνικού πανεπιστημιακού ασύλου;

Κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ να ζητήσει τη γνώμη του, σαν πανεπιστημιακού καθηγητή, ακαδημαϊκού, συγγραφέα και όλων όσα αποτελούν το φαινόμενο που λέγεται Θεοδόσης Τάσιος;  Ολοι οι μέχρι τώρα υπουργοί αρκέστηκαν στη δική τους σοφία ή μήπως στην εκάστοτε κομματική, αν υπάρχει πράγματι τέτοια, που δεν την έχουμε συναντήσει ποτέ;

Δημητρης Γεωργαντας ,Χειρουργός, Μαρούσι

Παντού ίχνη ελληνισμού

Κύριε διευθυντά
Σε συνέχεια των επιστολών της κ. Παπαθωμά-Μαστοροπούλου και του κ. Γ. Κακεπάκη για ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό, παρακαλώ να προσθέσω ότι στο ταβάνι του χώρου υποδοχής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, του αρχαιότερου πανεπιστημίου της Γερμανίας, απεικονίζεται το αστέρι ή ο ήλιος της Βεργίνας.

Κων. Γκογκας

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ