ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bild: Σχέδιο Σόιμπλε για χρήση πόρων του ESM για επενδύσεις από χώρες της Ευρωζώνης

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζει μια πρόταση σύμφωνα με την οποία οι χώρες του νότου της Ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για να ενισχύσουν τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια υφέσεων, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Εάν το ρεπορτάζ της Bild, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της, επιβεβαιωθεί, το σχέδιο θα αποτελέσει σημαντική στροφή πολιτικής για τον Σόιμπλε, ο οποίος έως πρόσφατα εναντιωνόταν στη μεταφορές πόρων από τις πιο πλούσιες χώρες της ευρωζώνης σε λιγότερο εύπορα μέλη, όπως η Ελλάδα. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η Bild αναφέρει ότι ο Σόιμπλε σκοπεύει να παρουσιάσει την πρόταση αυτή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου και τις οποίες αναμένεται να κερδίσει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Σε αντάλλαγμα για μια πιο ευέλικτη πρόσβαση στους πόρους του ΕΜΣ ο Γερμανός υπουργός θέλει να αποκτήσει το Ταμείο μεγαλύτερο λόγο στα χρέη και τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η πρόταση αποτελεί μια κίνηση καλής θέλησης προς τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει δεσμευτεί να εργαστεί με την Μέρκελ πάνω σε ένα σχέδιο με στόχο τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Ο Σόιμπλε είχε δηλώσει νωρίτερα φέρος ότι συμμερίζεται την άποψη του Μακρόν ότι είναι αναγκαία η μεταφορά πόρων από πλουσιότερα σε λιγότερο πλούσια κράτη, στους κόλπους της ευρωζώνης.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ