Η τελευταία κούρσα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λευκή σουίτα 21Κ του ξενοδοχείου Intercontinental της Βοστώνης, πλάι στον μπουφέ με τις τηγανητές γαρίδες και την ψίχα καρύδας, τέσσερα μοντέλα κυκλοφορούσαν σιωπηλά ανάμεσά μας περιφέροντας σε κάθε δίσκο από ένα αθλητικό παπούτσι. Ηταν Απρίλιος του 2009 και αυτό ήταν το νέο προϊόν που θα προωθούσε στην αγορά ο πιο γρήγορος άνθρωπος του κόσμου.

Η δεξίωση προς τιμήν του Γιουσέιν Μπολτ, από την εταιρεία αθλητικών ειδών που τον χορηγούσε, είχε προγραμματιστεί μία ημέρα πριν από τις διαδοχικές συνεντεύξεις του με δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.

Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ δεν είχε συμπληρώσει ακόμη τα 23 του έτη, στα πόδια του όμως κουβαλούσε ήδη μια σπουδαία επίδοση: 9.69 στα 100 μ. των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. «Πιστεύω ότι μπορώ να τρέξω πιο γρήγορα. Στρέφω όμως όλη μου την προσοχή στη νίκη. Θέλω να είμαι πρωταθλητής. Θέλω να γίνω θρύλος!», θα δήλωνε την επομένη στον κύκλο συνεντεύξεών του στη μαρίνα της Βοστώνης. «Δεν με τρομάζει τίποτα και κανένας. Το μόνο που με ανησυχεί είναι μήπως τραυματιστώ. Υπάρχουν πολλοί αθλητές τώρα που θέλουν να με περάσουν, όμως αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Δεν πιέζω τον εαυτό μου».

Εκείνο το διήμερο στην αμερικανική πόλη –πέρα από τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους– ο Μπολτ ήθελε να γλεντήσει. Μετά το σύντομο πέρασμά του από το Intercontinental, ένα ταχύπλοο τον μετέφερε σε μια πλευρά του λιμανιού όπου είχε στηθεί πάρτι σε ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ. Ηθελε να παρατείνει τη διαμονή του τότε στη Βοστώνη και να δει αγώνα των Boston Celtics. Ο προπονητής του, όμως, αντέδρασε και του ζήτησε να επιστρέψει στην Τζαμάικα. Επρεπε να προετοιμαστεί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Βερολίνο. Λίγους μήνες αργότερα, σημείωσε εκεί τα νέα παγκόσμια ρεκόρ: 9.58 στα 100 μ. και 19.19 στα 200 μ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, δούλεψε εντατικά. Μπορεί να μη βελτίωσε αυτές τις επιδόσεις, κατάφερε όμως να διατηρηθεί στην κορυφή. Ωσπου, φέτος το καλοκαίρι, στην τελευταία αγωνιστική του εμφάνιση ηττήθηκε. Τρίτη θέση στα 100 μ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Λονδίνο με 9.95. Τραυματισμός, μορφασμοί πόνου και εγκατάλειψη στην τελική ευθεία της σκυταλοδρομίας 4Χ100. «Αδοξο τέλος», έγραψαν χρήστες του Facebook αλλά και δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, αγνοώντας ότι οι τραυματισμοί μαζί με τις ήττες είναι κομμάτι του πρωταθλητισμού.

Ακόμη κι αν είχε διαφανεί όσο πλησίαζε η ώρα της αυλαίας ότι δεν βρισκόταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ο Μπολτ δεν είχε παύσει να εντυπωσιάζει. Τον περασμένο Ιούνιο ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Southern Methodist των ΗΠΑ μελετούσαν έκπληκτοι τον άνισο διασκελισμό του. Οπως έγραψαν οι New York Times, το δεξί του πόδι προσέκρουε στο ταρτάν με 13% μεγαλύτερη δύναμη από το αριστερό. Αντίστοιχα, το αριστερό του πόδι παρέμενε στο έδαφος 14% περισσότερο χρόνο από το δεξί. Θα μπορούσε με πιο ομοιόμορφο διασκελισμό να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα την περίοδο της αθλητικής του νιότης; Η μελέτη των ειδικών συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή