ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θολό τοπίο και στην απασχόληση των συνταξιούχων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δεν είναι όμως μόνο οι εγκύκλιοι που αφορούν την έκδοση συντάξεων, οι οποίες εκκρεμούν. Υπάρχουν ανοικτά θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν, τόσο σχετικά με την απασχόληση συνταξιούχων όσο και με τις εισφορές. Συγκεκριμένα, σε εκκρεμότητα παραμένει η έκδοση της εγκυκλίου που αφορά τη μείωση των συντάξεων σε περίπτωση απασχόλησης του συνταξιούχου και παράλληλα της καταβολής των σχετικών εισφορών για το εισόδημα που αποκτήθηκε. Πρέπει για παράδειγμα να διευκρινιστεί εάν οι επιπλέον εισφορές, που θα καταβληθούν, θα υπολογιστούν στη συνέχεια για τη βελτίωση της σύνταξης.

Στον αέρα βρίσκεται και το θέμα των εισφορών, όταν κάποιος αμείβεται με τίτλο κτήσης (απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης). Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου αλλά και την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, πρέπει να καταβάλλεται ασφαλιστική εισφορά βάσει του άρθρου 39, δηλαδή αντίστοιχη αυτής που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για εισόδημα που προέρχεται από την άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ο χρόνος έναρξης της εφαρμογής και κυρίως τι θα ισχύσει σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει καμία ιδιότητα και απλώς παρέχει άπαξ μια υπηρεσία η οποία αμείβεται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Σε αυτή την περίπτωση, τα σημαντικότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν άνεργοι και συνταξιούχοι με «περιστασιακή» απασχόληση, καθώς δεν είναι γνωστό πώς αυτή θα ασφαλιστεί, σε τι ασφαλιστικό χρόνο θα αντιστοιχεί και ποια θα είναι η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Ανοικτά προς διευκρινίσεις παραμένουν και τα θέματα της παραγραφής ασφαλιστικών εισφορών.

Με εγκύκλιο πρέπει να διευθετηθεί η μείωση κατά 50% των εισφορών δικηγόρων και αυτοαπασχολουμένων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο θα γίνει συμψηφισμός των επιπλέον ήδη καταβληθέντων ποσών. Εγκύκλιος αναμένεται και για τον τρόπο που θα συμψηφιστεί το τυχόν προκύπτον πιστωτικό υπόλοιπο (υπερβάλλον ποσό) από το 20% των γραμματίων.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο γνωστός δικηγόρος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Δημήτρης Μπούρλος, 17 μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 υπάρχουν πολλά θέματα που απαιτούν οδηγίες τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο και από τον ΕΦΚΑ. Και υπογραμμίζει ότι τουλάχιστον, όταν εκδοθούν οι απαιτούμενες εγκύκλιοι, οι επιπτώσεις πρέπει να αρχίζουν από την ημερομηνία έκδοσής τους, και όχι αναδρομικά.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ