Το ΙΚ απειλεί την Ισπανία με νέες επιθέσεις

Το ΙΚ απειλεί την Ισπανία με νέες επιθέσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισλαμικό Κράτος ανήρτησε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο απειλεί να εξαπολύσει νέες επιθέσεις εναντίον της Ισπανίας, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Στο βίντεο, που αναρτήθηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζεται ένας άνδρας να μιλά ισπανικά με αραβική προφορά και να δηλώνει: «Με τη βοήθεια του Αλλάχ, η αλ Ανταλούς (ονομασία της Ισπανίας όταν βρισκόταν υπό μουσουλμανική κυριαρχία ) θα γίνει ξανά αυτό που ήταν στο παρελθόν, χώρα του χαλιφάτου».

«Ο τζιχάντ δεν έχει σύνορα. Εξαπολύστε τζιχάντ όπου κι αν βρίσκεστε», προτρέπει τους υποστηρικτές του ΙΚ ο ίδιος άνδρας το πρόσωπο του οποίου φαίνεται καθαρά και ταυτοποιήθηκε ως ο Αμπού Λάις αλ Κουρντούμπι.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το πραγματικό όνομα του τζιχαντιστή είναι Μοχάμεντ Γιάσιν Άχραμ Πέρες. Είναι 22 ετών και γεννήθηκε στην Κόρντομπα.

Η μητέρα του είναι η Τομάσα Πέρες, 41 ετών από τη Μάλαγα και ο πατέρας του ένας 42χρονος Μαροκινός, ο Αμπντελάχ Άχραμ, ο οποίος έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για τη συμμετοχή του σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Ακόμη ένας άνδρας εμφανίζεται στο βίντεο, αυτός όμως με καλυμμένο το πρόσωπο και κρατώντας ένα όπλο. Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται για τον Αμπού Σάλμαν αλ Ανταλούς.

«Ο Αλλάχ ας δεχθεί τη θυσία των αδελφών μας στη Βαρκελώνη. Ο πόλεμός μας εναντίον σας θα διαρκέσει έως το τέλος του κόσμου», τονίζει.

Εν τω μεταξύ στη δημοσιότητα δόθηκε από την εφημερίδα Ara φωτογραφία των τριών τρομοκρατών σε βενζινάδικο πριν πραγματοποιήσουν την επίθεση στην Καμπρίλ. 

Το ΙΚ απειλεί την Ισπανία με νέες επιθέσεις-1

Ταυτοποιήθηκε η σορός του τελευταίου μέλους του τιζιχαντιστικού πυρήνα

Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι ταυτοποίησε τη σορό του τελευταίου μέλους του τιζιχαντιστικού πυρήνα που φέρεται να πραγματοποίησε τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα, του Γιούσεφ Αάλα, ο οποίος σκοτώθηκε από τυχαία έκρηξη του οπλοστασίου του.

«Η σορός του Γιούσεφ Αάλα είναι η δεύτερη σορός από την έκρηξη στο Αλκανάρ που ταυτοποιείται», ανακοίνωσε η Mossos d'Esquadra, μία εβδομάδα μετά την τυχαία αυτή έκρηξη σε ένα σπίτι 200 χλμ. νότια της Βαρκελώνης όπου οι ύποπτοι ετοίμαζαν εκρηκτικά.

«Είναι το τελευταίο μέλος του πυρήνα», που δεν είχε ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα, πρόσθεσε.

Ο Γιούσεφ Αάλα ήταν αδελφός άλλων δύο φερόμενων ως μελών του πυρήνα: του Σαΐντ, 18 ετών, που σκοτώθηκε από την αστυνομία στην Καμπρίλς, νότια της Βαρκελώνης και του Μοχάμεντ, 27 ετών, που οδηγήθηκε χθες ενώπιον δικαστή ο οποίος αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο υπό δικαστικό έλεγχο.

Η έκρηξη του αυτοσχέδιου εργαστηρίου είχε οδηγήσει, την επομένη, τους επιζήσαντες να δράσουν με πιο στοιχειώδη μέσα και να ρίξουν ένα φορτηγάκι και ένα αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς.

Από τη διπλή επίθεση σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 120 άλλοι.

Η πρώτη σορός που αναγνωρίστηκε από την έκρηξη στο Αλκανάρ ήταν εκείνη του Αμπντελμπάκι Ες Σάτι, ενός ιμάμη που διέμενε στη Ριπόλ απ΄όπου προέρχονταν τα περισσότερα μέλη του δικτύου και ο οποίος φέρεται να έπαιξε ρόλο-κλειδί στη ριζοσπαστικοποίησή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή