ΚΟΣΜΟΣ

Επιστρέφει ο πρέσβης του Κατάρ στην Τεχεράνη

Ο πρέσβης του Κατάρ επιστρέφει στην Τεχεράνη, 20 και πλέον μήνες αφότου είχε ανακληθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λεηλασία των επίσημων αποστολών της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν από διαδηλωτές που είχαν εξοργιστεί με την εκτέλεση σιίτη μουσουλμάνου κληρικού για διασυνδέσεις τρομοκρατίας. Η ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, στα αραβικά, προσθέτει ανάμεσα σε άλλα ότι η Ντόχα επιθυμεί την ενίσχυση των σχέσεων με την ισλαμική λαϊκή δημοκρατία σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων.

Το Κατάρ έλαβε την απόφαση ενώ συνεχίζεται η φιλονικία μεταξύ της Ντόχα και άλλων μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), τα οποία μαζί με την Αίγυπτο κατηγορούν το Κατάρ ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, ενώ το ίδιο αρνείται πεισματικά τις κατηγορίες.

Το Κατάρ είχε ανακαλέσει τον πρέσβη του από την Τεχεράνη τον Ιανουάριο 2016, όταν η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις σχέσεις της με το Ιράν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ελλιπή προστασία της πρεσβείας της στην Τεχεράνη, όπως εξάλλου και ενός προξενείου της στο Μασάντ, τα οποία λεηλατήθηκαν από διαδηλωτές.

Επί του παρόντος δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία ανάληψης εκ νέου των καθηκόντων του Καταρινού πρέσβη.

Το Ιράν, αξίζει να σημειωθεί, έχει επιτρέψει στην κρατική αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, την Qatar Airways, τη χρήση του εναέριου χώρου του και έχει αποστείλει πρόσφατα αποστολές τροφίμων στην Ντόχα, καθώς οι τέσσερις χώρες που διέκοψαν σχέσεις με το Κατάρ ανέστειλαν και τις εμπορικές και συγκοινωνιακές σχέσεις με την Ντόχα τον Ιούνιο.

Tην ίδια στιγμή, ο μονάρχης του Κατάρ εισήγαγε νέα νομοθεσία με την οποία θα προστατεύονται οι δεκάδες χιλιάδες κόσμου που εργάζονται εκεί.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ