Ταυτόχρονη οικονομική ανάπτυξη των χωρών του ΟΟΣΑ

Ταυτόχρονη οικονομική ανάπτυξη των χωρών του ΟΟΣΑ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτήν την περίοδο στην παγκόσμια οικονομία συμβαίνει κάτι πολύ καλό και πολύ σπάνιο, το οποίο είναι πέρα για πέρα αλήθεια: όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΟΟΣΑ, όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου αναπτύσσονται ταυτόχρονα. Κι αυτό θεωρείται αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών με τα χαμηλά επιτόκια και τα προγράμματα στήριξης, αλλά και της αποκλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης, που έπληξε πολλές χώρες, από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα μέχρι τη Βραζιλία και πολλές άλλες. Οι 45 χώρες τις οποίες παρακολουθεί στενά ο ΟΟΣΑ ακολουθούν πορεία ανάπτυξης την τρέχουσα χρονιά, ενώ οι 33 από αυτές θα επιταχύνουν τον ρυθμό τους σε σύγκριση με το 2016. Πρώτη φορά μετά την απαρχή της παγκόσμιας κρίσης το 2007, όλες οι χώρες αναπτύσσονται, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Εκτιμήσεις

Ειδικότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε τον Ιούλιο προβλέψει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος έναντι του 3,2% το 2016, ενώ το 2018 θα «τρέχει» με 3,6%. Μέσα στα τελευταία πενήντα χρόνια σπάνιες είναι οι φορές που είχε παρατηρηθεί εκ παραλλήλου ανάπτυξη των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Συνέβη την προηγούμενη δεκαετία, στα τέλη του 1980 και λίγα χρόνια προ της πετρελαϊκής κρίσης του 1973. «Μπορεί να μην αναπτύσσεται η οικονομία με ρυθμό εντυπωσιακό, αλλά ό,τι πρέπει να γίνει γίνεται με τρόπο οργανωμένο και μεθοδικό», επισημαίνει ο Γιος Φάινμαν, ανώτατος οικονομολόγος της Deutsche Asset Management. Η ειρωνεία της τύχης θέλει την οικονομική δραστηριότητα στον κόσμο να ακμάζει, την ώρα, ακριβώς, που ενισχύονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη οι πολιτικές δυνάμεις του λαϊκισμού.

Από τους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή τους είναι η καχυποψία για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και το διεθνές εμπόριο. Σημειωτέον πως η διεθνής οικονομική ανάπτυξη επιφέρει θετικά αποτελέσματα ευρέος φάσματος από την αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας μέχρι τους ανθρακωρύχους της Ινδονησίας και τους κατασκευαστές κλαρκ στη Γερμανία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, χάρη στο διεθνές εμπόριο, οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο σχεδόν κατά 6% σε ετήσια βάση. Ηταν η καλύτερη επίδοσή τους σε δύο διαδοχικά τρίμηνα από τα τέλη του 2013. Επιπλέον, η επίδοση αυτή ξεπέρασε τον αντίστοιχο μέσον όρο της περασμένης δεκαετίας.

Βέβαια, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το εξής: εάν η συγχρονισμένη ανάπτυξη εκτραπεί σε υπερθέρμανση της οικονομίας, όσα οφέλη υπήρξαν θα εξουδετερωθούν. Οπως μας έδειξαν τα μαθήματα από την κρίση, είναι πιθανό η μεγάλη άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών ή η έκρηξη τιμών στις περιφερειακές αγορές ακινήτων πολύ γρήγορα να μετατραπούν σε παγκόσμια κρίση που καταβαραθρώνει ολόκληρες οικονομίες. Επιπλέον, οι κεντρικοί τραπεζίτες, που συνεδριάζουν στο Τζάκσον Χολ, μπορεί να εκτροχιάσουν την οικονομία, εάν κινηθούν πολύ επιθετικά στην περιστολή της ποσοτικής χαλάρωσης. Πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσος κίνδυνος λόγω και χαμηλού πληθωρισμού και αυτοσυγκράτησης των τραπεζιτών.

Στην Ευρωζώνη, ακόμα και η Ελλάδα, μία επί χρόνια προβληματική οικονομία, δείχνει σημάδια ανάκαμψης επιτέλους. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει 1% ανάπτυξη, δηλαδή τον καλύτερο ρυθμό δεκαετίας, όπως αναφέρει το άρθρο της Wall Street Journal. Στην Ευρωζώνη συνολικά ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπερνάει τον αντίστοιχο των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο και δείχνει να συμβαδίζει το δεύτερο τρίμηνο. Και δεν είναι μόνον οι συνήθεις οικονομίες-ατμομηχανές που αναπτύσσονται, όπως της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Η Ισπανία εμφάνισε την καλύτερη επίδοση σε σχεδόν δύο χρόνια, ενώ στην Ιταλία οι εξαγωγές αυξήθηκαν 8% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση και υπήρξε εμπορικό πλεόνασμα. Η αμερικανική οικονομία, τέλος, ευεργετείται από το ότι εξασθενούν οι επιπτώσεις της κρίσης του 2007, ενώ συνολικά έχει ευνοϊκό αντίκτυπο για τον κόσμο η αποκλιμάκωση του αγοραστικού ράλι στις αγορές εμπορευμάτων: οι τιμές σταθεροποιούνται και οι επενδύσεις ενισχύονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή