ΚΟΣΜΟΣ

Η ένταση στις σχέσεις τουρκικής κυβέρνησης - ΜΙΤ έφερε αλλαγές

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μια νέα πρωτοβουλία που φέρνει μεγάλες αλλαγές στις μυστικές υπηρεσίες, έλαβε η τουρκική κυβέρνηση στα πλαίσια νέου νόμου που δρομολογήθηκε μετά την κήρυξη της χώρας σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες αφορούν πολλά πεδία, από τώρα και στο εξής, ο Αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) θα υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Τουρκίας. Μέχρι σήμερα ο αρχηγός της υπηρεσίας υπαγόταν στον Πρωθυπουργό.

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που προκύψει ζήτημα κατάθεσης του Αρχηγού της ΜΙΤ σε μια δίκη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα πρέπει να δώσει την συγκατάθεση του για να προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Την ίδια ώρα, δημιουργείται το Συμβούλιο Συντονισμού Εθνικής Πληροφόρησης. Το νέο συμβούλιο θα συντονίζει την συνεργασία της ΜΙΤ με τα υπουργεία, την αστυνομία και τον στρατό. 

Την παρούσα στιγμή προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα σχετικά με την ΜΙΤ. Για ποιο λόγο την παρούσα στιγμή η τουρκική κυβέρνηση λαμβάνει αυτές τις πρωτοβουλίες;

Οι πρώτες πληροφορίες από την Άγκυρα δείχνουν ότι η ένταση στις σχέσεις Πρωθυπουργού Μπιν Αλί Γιλντιρίμ - Αρχηγού ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, η οποία έχει έρθει στο προσκήνιο κατά το τελευταίο διάστημα, είχε ως αποτέλεσμα τις νέες εξελίξεις.

Ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα, ο κ. Γιλντιρίμ εξέφραζε δημοσίως πικρία και προβληματισμό για τον λόγο τον οποίο την νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, η ΜΙΤ δεν ενημέρωσε εγκαίρως τον ίδιον σχετικά με το πραξικόπημα.

Στην Άγκυρα επικρατεί η άποψη ότι με τις νέες κινήσεις, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν επεμβαίνει στην νέα διένεξη και παρέχει ασπίδα προστασίας στον κ. Φιντάν.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ