«Παίζουν καθυστερήσεις» για τις Κυριακές

«Παίζουν καθυστερήσεις» για τις Κυριακές

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρακτική «παίζω καθυστέρηση» ειδικά για μια ρύθμιση που ήταν εξ αρχής προβληματική φαίνεται ότι απέδωσε το προσδοκώμενο από την κυβέρνηση αποτέλεσμα. Ο λόγος, για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές κατά την περίοδο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο σε συγκεκριμένες περιοχές των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης που θεσμοθετήθηκε στα μέσα Μαΐου. Τελειώνει ο Αύγουστος, αλλά το μέτρο δεν εφαρμόζεται. Οι μεν μικρομεσαίοι, που αντιδρούν, υποστηρίζουν ότι αυτό συνέβη διότι δεν συμφέρει τις επιχειρήσεις. Οι δε αλυσίδες λένε ότι θέλουν να ανοίξουν τα καταστήματά τους, αλλά δεν το πράττουν υπό τον φόβο επεισοδίων. Σημειωτέον, η υπουργική απόφαση που χρειαζόταν για να ενεργοποιηθεί ο νόμος (πλην της περιοχής του Δήμου Αθηναίων) εκδόθηκε με σημαντική καθυστέρηση, στις 7 Ιουλίου. Το επόμενο δεκαήμερο πρόκειται να εκδικασθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί από εμπόρους και μικρομεσαίους, με στόχο τη μη εφαρμογή της απόφασης, ενώ η κύρια αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο. Με άλλα λόγια, το φετινό καλοκαίρι φεύγει χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Και η νέα ρύθμιση δεν αποκλείεται να έχει την τύχη αυτής του Γεράσιμου Γιακουμάτου το 2014, η οποία επίσης δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Την επανενεργοποίηση

των ξένων funds στην Αθήνα αναμένουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς από τη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής 1ης Σεπτεμβρίου, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι τριμηνιαίες αλλαγές στους διεθνείς δείκτες του αμερικανικού οίκου MSCI (Morgan Stanley Capital International). Nα υπενθυμίσουμε ότι στην τελευταία αναθεώρηση των διεθνών δεικτών του MSCI που πραγματοποιήθηκε στις 7 Αυγούστου, δεν υπήρξε καμία προσθήκη ή διαγραφή ελληνικών μετοχών (MSCI Standard Greece και Small Cap). Σημειώνεται ότι στον MSCI Standard Greece περιλαμβάνονται οι μετοχές των Alpha Bank OTE, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, Πειραιώς, Εurobank, «Τιτάν» και Folli Follie. Τους χρηματιστηριακούς δείκτες του MSCI ακολουθούν περισσότερα από 6-7 τρισ. δολάρια επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, μικρό μέρος των οποίων είναι τοποθετημένο στην ελληνική αγορά.

Επιλεκτικά «χτυπήματα» ξένων

Επενδυτική έκρηξη και μάλιστα από ξένα funds στην Ελλάδα στο ορατό μέλλον δεν αναμένεται. Ωστόσο, επιλεκτικά «χτυπήματα» θα γίνουν και σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι εντυπωσιακά. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι περισσότεροι από 30 επενδυτές, private equity funds και hedge funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη «Νηρεύς» και τη «Σελόντα» είναι θετικό. Βεβαίως, το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον δεν αποτελεί πρόκριμα για το τι θα κάνουν όταν φτάσει η ώρα των προσφορών. Εάν στην τελική ευθεία εμφανιστούν δύο ή τρία σχήματα, θα θεωρηθεί επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση, ο μεγάλος αριθμός των ενδιαφερομένων, εντός ή εκτός εισαγωγικών, ακόμη και εν μέσω θέρους, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι είναι πολλοί εκείνοι που έχουν τα ραντάρ τους στραμμένα προς την Ελλάδα, αναζητώντας ευκαιρίες. Κι ακόμη οι τράπεζες δεν έχουν βγάλει τα καλά κομμάτια στο σφυρί…

Brain drain εντός του Δημοσίου

Δεν υπάρχουν μόνον οι διαρροές επιστημόνων και γενικότερα ατόμων με υψηλά προσόντα στο εξωτερικό, το λεγόμενο brain drain. Υπάρχουν και αυτές που συντελούνται στο εσωτερικό της χώρας, και μάλιστα εντός του Δημοσίου, από μια υπηρεσία σε μια άλλη. Το μυστικό εδώ λέγεται «ανεξάρτητες αρχές», καθώς σε αυτές οι αμοιβές και γενικότερα οι προοπτικές σταδιοδρομίας είναι πολύ πιο ευνοϊκές. Ετσι, στελέχη που μέχρι χθες στήριζαν τις δημόσιες υπηρεσίες δουλεύοντας ευσυνείδητα, αλλά για την… τιμή των όπλων, στρέφονται τώρα στις ανεξάρτητες αρχές, επιδιώκοντας μια νέα καριέρα με καλύτερες αποδοχές. Κάπως έτσι, όπως πληροφορούμαστε, δύο στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έβαλαν πρόσφατα πλώρη για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό. Είναι ίσως κι αυτό ένα μήνυμα στους θιασώτες της ισοπέδωσης των αμοιβών.

Αγωνία για τα αποτελέσματα των τραπεζών

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν επενδυτές και αναλυτές τα αποτελέσματα των τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο. Την ερχόμενη Τετάρτη 30 Αυγούστου, θα ανακοινώσουν τις επιδόσεις τους για το β΄ τρίμηνο και συνολικά για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank, ενώ θα ακολουθήσουν την Πέμπτη 31 Αυγούστου Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank. Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο κυρίως στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι αναλυτές περιμένουν βελτίωση της σχετικής εικόνας, ωστόσο το μέγα ζητούμενο είναι πόσο βελτιωμένη θα είναι η εικόνα και αν οι τράπεζες παραμένουν σε τροχιά επίτευξης των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως έχουν συμφωνηθεί με τον SSM. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, η κατάσταση έχει βελτιωθεί τόσο σε ό,τι αφορά την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων όσο και τη ρευστότητα. Ωστόσο, προσθέτουν, ότι η βελτίωση αφορά κυρίως την ανάκτηση του χαμένου εδάφους των πρώτων μηνών του 2017 –αποτέλεσμα της αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης– παρά μια ουσιαστική ανάκαμψη του κλάδου σε σχέση με το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή