ΚΟΣΜΟΣ

Εκκενώσεις πόλεων στο Τέξας λόγω του «Χάρβεϊ»

Προετοιμάζονται για την έλευση της καταιγίδας οι κάτοικοι στο Χιούστον.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ένταση μιας καταιγίδας στον Κόλπο του Μεξικού αυξήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα προχθές, μετατρέποντας το καιρικό φαινόμενο στη μεγαλύτερη πιθανώς καταιγίδα που θα πλήξει την ηπειρωτική Αμερική τα τελευταία 12 χρόνια, κατευθυνόμενη στην καρδιά της βιομηχανίας διυλιστηρίων πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η καταιγίδα «Χάρβεϊ» αναμενόταν να φτάσει στα παράλια των ΗΠΑ την Παρασκευή το βράδυ ή το Σάββατο πρωί τοπική ώρα (πρωί ή απόγευμα ώρα Ελλάδας, Σάββατο), με ένταση ανέμων μέχρι και 125 μίλια ανά ώρα (201 χλμ./ώρα). Η καταιγίδα ενδέχεται να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας μέχρι και 3,7 μέτρα και να φέρει μέχρι και 97 εκατοστά βροχής σε τμήματα της πολιτείας του Τέξας, όπου μαζί με το βόρειο Μεξικό και τη Λουιζιάνα ισχύουν προειδοποιήσεις για πλημμύρες.

Η απειλή του έντονου καιρικού φαινομένου έχει οδηγήσει σε εκκενώσεις πόλεων και ακυρώσεις της έναρξης του νέου σχολικού έτους σε κοινότητες κατά μήκος των παραλίων στο νότιο τμήμα του Τέξας, από το Κόρπους Κρίστι έως το Γκάλβεστον, όπου κατοικούν 5,8 εκατομμύρια άτομα. Στην περιοχή αυτή προβλέπει το Εθνικό Κέντρο Καταιγίδων των ΗΠΑ (ΕΚΚ) ότι θα πλήξει την ηπειρωτική χώρα ο «Χάρβεϊ».

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν κλείσει διυλιστήρια σε παράλιες περιοχές, έχουν ανακαλέσει εργάτες από πλατφόρμες εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού και έχουν αναστείλει την εξόρυξη πετρελαίου σε περιοχές του νότιου Τέξας από χθες.

Σχεδόν 10% της παραγωγής αργού πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού και σχεδόν 15% της παραγωγής του φυσικού αερίου είχαν διακοπεί μέχρι το μεσημέρι προχθές, σύμφωνα με κρατικά στοιχεία.

Ο «Χάρβεϊ» αναμένεται να φτάσει την ξηρά ως καταιγίδα κατηγορίας 3, είπε το ΕΚΚ, που αποτελεί την τρίτη και ισχυρότερη βαθμίδα στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον. Αυτό θα καταστήσει τον «Χάρβεϊ» την πρώτη μεγάλη καταιγίδα που φτάνει στις ΗΠΑ από το 2005, όταν η καταιγίδα «Γουίλμα» έπληξε τη Φλόριντα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί για την καταιγίδα και βρίσκεται σε ετοιμότητα για παροχή βοήθειας, αν χρειαστεί, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος προχθές.

Το Χιούστον, η τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε τους κατοίκους του για πλημμύρες, καθώς η βροχή επί σειρά ημερών αναμένεται να φτάσει τα 50,8 εκατοστά.

Πάνω από το 45% του συνολικού δυναμικού διυλιστηρίων των ΗΠΑ βρίσκεται κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού, ενώ σχεδόν ένα πέμπτο του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ παράγεται θαλάσσια στην ίδια περιοχή.

Ολα τα λιμάνια από το Κόρπους Κρίστι μέχρι και το Χιούστον έχουν κλείσει για εισερχόμενα πλοία. Τρία διυλιστήρια στο Κόρπους Κρίστι και ένα πιο ηπειρωτικά, στο Θρι Ρίβερς, άρχισαν τη διαδικασία αναστολής εργασιών, την οποία εξετάζουν και άλλα διυλιστήρια, ενώ οι φόβοι ότι ο «Χάρβεϊ» μπορεί να δημιουργήσει ελλείψεις καυσίμων ώθησαν τις βασικές τιμές βενζίνης στο ψηλότερο σημείο των τριών τελευταίων εβδομάδων.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ