ΚΟΣΜΟΣ

Ντουτέρτε προς αστυνομικούς: Σκοτώνετε όποιον «ηλίθιο» αντιστέκεται στη σύλληψη

REUTERS

Ο  γνωστός για τις προκλητικές του δηλώσεις, πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ανακοίνωσε σήμερα στους αστυνομικούς της χώρας, ότι μπορούν να σκοτώνουν τους «ηλίθιους» που προβάλλουν αντίσταση κατά τη σύλληψη, δύο ημέρες αφότου εκατοντάδες άνθρωποι μετέτρεψαν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά του «πολέμου στα ναρκωτικά» που έχει κηρύξει ο Ντουτέρτε από την έναρξη της διακυβέρνησης του, την κηδεία ενός εφήβου που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. 

Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος συναντήθηκε σήμερα με τους γονείς του 17χρονου μαθητή Κιάν Λόιντ ντε λος Σάντος στο προεδρικό μέγαρο και τους διαβεβαίωσε ότι η υπόθεση του γιου τους θα τύχει δίκαιης μεταχείρισης από τις αρχές.

Η μητέρα του 17χρονου, Λορένσα, δήλωσε ότι είναι βέβαιη πως ο πρόεδρος θα συμβάλει στη γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ ο πατέρας του, Σάλντι, είπε πως πλέον δεν φοβάται για τη ζωή του ίδιου και της γυναίκας του, προσθέτοντας ότι η συνάντηση τον καθησύχασε.

«Υποσχέθηκε ότι δεν θα επιτρέψει εκείνοι που έκαναν κακό να μείνουν ατιμώρητοι», δήλωσε η μητέρα, σύμφωνα με ανάρτηση της υπηρεσίας Τύπου του Ντουτέρτε στο Facebook. 

Στο εσωτερικό της χώρας, οι αντιδράσεις για τους χιλιάδες θανάτους του «πολέμου» μέχρι τώρα είναι συγκριτικά περιορισμένες, όμως ο θάνατος του εφήβου από πυρά ανδρών της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών τη 16η Αυγούστου ξεσήκωσε κατακραυγή.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους μοναχές, ιερείς και εκατοντάδες παιδιά, παρέστησαν στην κηδεία του μαθητή το Σάββατο, μετατρέποντας την πομπή σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εναντίον του «ναρκοπολέμου» μέχρι σήμερα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ντουτέρτε διέκοψε μια ομιλία του και έκανε σχόλια εκτός κειμένου, απευθυνόμενος σε αστυνομικούς.

«Το καθήκον σας απαιτεί να καταβάλλετε την αντίδραση αυτού που συλλαμβάνετε (...) αν αντισταθεί, αν είναι βίαιος (...) έχετε το ελεύθερο να σκοτώνετε τον ηλίθιο, αυτή είναι η διαταγή που σας δίνω», ανέφερε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, προσθέτοντας εντούτοις ότι οι «οι δολοφονίες, οι ανθρωποκτονίες και οι παράνομοι σκοτωμοί» δεν επιτρέπονται, με τους αστυνομικούς να υποχρεούνται να τηρούν τον νόμο κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους.

Ο ντε λος Σάντος σύρθηκε από αστυνομικούς με πολιτικά σε ένα σκοτεινό, γεμάτο σκουπίδια δρομάκι στη Μανίλα. Τον πυροβόλησαν και τον άφησαν πλάι σε ένα χοιροστάσιο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων επιβεβαιώνονται από τις εικόνες που κατέγραψαν κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης.

Αρχικά, η αστυνομία υποστήριξε ότι οι άνδρες της αναγκάστηκαν να αμυνθούν όταν ο έφηβος άνοιξε πυρ εναντίον τους. Μολαταύτα, αργότερα, ένας εκπρόσωπος του προέδρου Ντουτέρτε και το υπουργείο Δικαιοσύνης έκαναν λόγο για ένα «μεμονωμένο» περιστατικό.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, Ανιές Καλαμάρ, αναφέρθηκε στον χαμό του εφήβου, κάνοντας λόγο για «δολοφονία» την 25η Αυγούστου και προκαλώντας την αντίδραση του Ντουτέρτε, ο οποίος την εξύβρισε κατά την ομιλία του. «Δεν θα με απειλήσει αυτή εμένα», πρόσθεσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, προκαλώντας την Καλαμάρ να πάει να δει την κατάσταση στη χώρα.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ