Ο τυφώνας «Χάρβεϊ» και η άνοδος του ευρώ έπληξαν τις αγορές

Ο τυφώνας «Χάρβεϊ» και η άνοδος του ευρώ έπληξαν τις αγορές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συντονισμένη υποχώρηση οδήγησε χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το ενισχυμένο ευρώ που ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε να εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ αντέστρεψε τη συνολικά ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών που τον Μάιο είχαν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, χάρη στα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης και στα ικανοποιητικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας που οδήγησε χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε απώλειες ήταν και οι καταστροφές που προκάλεσε στις ΗΠΑ ο τυφώνας «Χάρβεϊ».

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τομείς όπως εκείνος των υλικών που χρησιμοποιεί ο κλάδος των κατασκευαστικών αλλά και ο κλάδος των αντασφαλιστικών που αναμένεται να επιβαρυνθούν από τις καταστροφές του τυφώνα «Χάρβεϊ», καθώς θα καλύψουν τις ζημίες των ασφαλιστικών. Ενδεικτική η περίπτωση της μετοχής της αντασφαλιστικής Hannover Re και της Munich Re που υποχώρησαν κατά 1,3% και 0,9% αντιστοίχως. Επίσης, η γαλλική αντασφαλιστική Scor έκλεισε με πτώση 1,5%. Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eutotop 100 έκλεισε με απώλειες 0,54% και ο σημαντικότερος STOXX 600 με απώλειες 0,5%. Με υποχώρηση 0,37% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, καθώς αφορά σε μεγάλο βαθμό εξαγωγικές εταιρείες. Ανάμεσα στις μετοχές που οδήγησαν τον DAX σε απώλειες ήταν της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW που υποχώρησε περίπου 0,2% όπως και της Daimler AG. Πλήγμα δέχθηκε, άλλωστε, και ο ενεργειακός κλάδος με τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών να υποχωρούν, καθώς ο τυφώνας είχε οδηγήσει σε διακοπή της λειτουργίας πολλών διυλιστηρίων στις ΗΠΑ, μειώνοντας κατά 15% την παραγωγική τους δυνατότητα. Με υποχώρηση 0,48% έκλεισε, έτσι, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, με πτώση 0,09% ο FTSE MIB του Λονδίνου και με απώλειες 0,57% ο IBEX της Μαδρίτης. Κι ενώ η διακοπή στη λειτουργία τουλάχιστον πέντε διυλιστηρίων οδήγησε σε άνοδο την τιμή της βενζίνης, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν και χθες, καθώς η μείωση της παραγωγής εκτιμάται ότι υπερκαλύπτεται από την προβλεπόμενη μείωση της ζήτησης. Ετσι, αργά το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 46,30 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 51,78 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή