ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε γαϊτανάκι προκλήσεων και προειδοποιήσεων έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ, η Βόρεια και Νότια Κορέα αλλά και η Ιαπωνία μετά την απειλητική, όπως την χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, ενέργεια της Πιονγιάνγκ να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο νωρίτερα σήμερα ο οποίος μάλιστα πέρασε πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στη σκιά των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας και αψηφώντας τις προειδοποιήσεις, η Βόρεια Κορέα κλιμακώνει την ένταση με τις ΗΠΑ, η οποία φαινόταν να είχε εκτονωθεί μετά από σωρεία απειλών κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, με τις ΗΠΑ να χαρακτηρίζουν την κίνηση της Πιονγιαγκ ως πηγή μεγάλης ανησυχίας. 

«Ολες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», δήλωσε νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο απάντησης στη Βόρεια Κορέα. 

Δριμεία υπήρξε και η αντίδραση της Σεούλ, που ανακοίνωσε την απόφασή της να απαντήσει δυναμικά στη βορειοκορεατική πρόκληση, περιλαμβάνοντας στην αντίδρασή της και την πιθανότητα στρατιωτικών μέτρων.

Παρόμοια αντίδραση είχε και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος χαρακτήρισε πρωτοφανή την ενέργεια της Β. Κορέας, υπογραμμίζοντας, ότι συνιστά σοβαρότατη απειλή για τη χώρα.

Περαστικοί στο Τόκυο παρακολουθούν την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου στην ιαπωνική τηλεόραση.

Η Πιόνγιανγκ από την πλευρά της τήρησε προκλητική στάση, καθώς δημοσίευμα της επίσημης εφημερίδας της Β. Κορέας Rodong Sinmun αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν πως ούτε μπορούν να φοβίσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας με οικονομικές κυρώσεις και στρατιωτικές απειλές και εκβιασμούς, ούτε να κάνουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να υποχωρήσει από  δρόμο που έχει επιλέξει».

Ο χορός των εξοπλισμών στην κορεατική χερσόνησο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την Σεούλ να δηλώνει ότι είχε διεξάγει κι εκείνη πυραυλικές δοκιμές την προηγούμενη εβδομάδα, ως απάντηση στην εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου. 

Δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου σε μυστική τοποθεσία απεικονίζεται στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το νοτιοκορεατικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση πραγματοποιήθηκε και σήμερα στην αμερικανική βάση Yokota στα περίχωρα του Τόκυο.

 

Στα πλαίσια της άσκησης αυτής επιχειρήθηκε η κινητοποίηση αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, εν είδει απάντησης στην ενέργειας της Πιονγιανγκ.

Εν τω μεταξύ η Σεούλ βρίσκεται σε ετοιμότητα μετά την εκτόξευση του πυραύλου και στέλνει τανκς στo Paju στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ