Βολές Γιούνκερ κατά Ερντογάν

Βολές Γιούνκερ κατά Ερντογάν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα, ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε τον τέταρτο χρόνο του στην προεδρία της Τουρκίας, έχοντας περιβληθεί με υπερεξουσίες μετά το αμφισβητούμενο δημοψήφισμα του Απριλίου και περιορίζοντας την αντιπολίτευση με το κύμα διωγμών την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Μία ημέρα αργότερα, Ευρωπαίοι ηγέτες ήρθαν να του υπενθυμίσουν ότι οι επιτυχίες του αυτές είχαν βαρύτατο τίμημα για τη χώρα του: την απελπιστική απομάκρυνσή της από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η ένταξη στην οποία υπήρξε στρατηγικός στόχος των τουρκικών κυβερνήσεων εδώ και 58 χρόνια.

«Η Τουρκία απομακρύνεται με γιγάντια βήματα από την Ευρώπη», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρότι σημείωσε ότι διατηρεί «καλές σχέσεις» με τον Ταγίπ Ερντογάν, δεν δίστασε να δηλώσει ότι «υποπτεύεται» τον Τούρκο πρόεδρο πως θέλει να ωθήσει την Ευρώπη να τερματίσει η ίδια τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ώστε «να φορτώσει στην Ε.Ε. την ευθύνη».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι επιδιώκει, εντελώς συνειδητά, να αποξενωθεί η χώρα του από την Ενωση, ώστε να μην έχει τον παραμικρό έλεγχο στην αυταρχική άσκηση της εξουσίας. «Το ζήτημα του αν πρέπει να βάλουμε τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι θεωρητικό, αφού αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει διαπραγμάτευση», επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Εγώ θα ήθελα να συμπεριφερθούμε με τέτοιον τρόπο, ώστε οι Τούρκοι να αντιληφθούν ότι είναι το σύστημα Ερντογάν που καθιστά αδύνατη την ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε.», κατέληξε.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε η Αγκελα Μέρκελ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι οι σχέσεις της χώρας της με την Τουρκία «διανύουν φάση μεγάλων περιπλοκών», γεγονός που απέδωσε στις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από τις τουρκικές αρχές. Ιδιαίτερα επέμεινε στην ανάγκη άμεσης απελευθέρωσης των 10 Γερμανών πολιτών που συνελήφθησαν στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικής καταγωγής Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ. «Η απαίτησή μας είναι πολύ σαφής: αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται στη φυλακή πρέπει να απελευθερωθούν», τόνισε η Αγκελα Μέρκελ, αναφέροντας ονομαστικά έναν προς έναν τους Γερμανούς δεσμώτες του Ερντογάν, προκειμένου να δώσει έμφαση στην απαίτησή της.

Αιχμηρός έναντι του προέδρου της Τουρκίας εμφανίστηκε και ο διάσημος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει σωρεία διώξεων και απειλών στη χώρα του. Με συνέντευξή του στο ιαπωνικό περιοδικό Nikkei Asian Review, ο Ορχάν Παμούκ καταδίκασε το κύμα των «άδικων και αδικαιολόγητων» συλλήψεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και αποδοκίμασε τη σύμπραξη του πολιτικού Ισλάμ με την εθνικιστική ακροδεξιά. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται όντως το δίκτυο Γκιουλέν, αλλά και την «απορία» του για την ευκολία με την οποία το εν λόγω δίκτυο διείσδυσε τόσο βαθιά στο κράτος και στον στρατό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή