Μακρόν: Θέλω η Γαλλία να προτείνει λύσεις

Μακρόν: Θέλω η Γαλλία να προτείνει λύσεις

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε χθες τη μάχη κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας κορυφαία προτεραιότητα της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του θα εστιάσει τις προσπάθειές της σε ενέργειες που μπορεί να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα, όπως είναι η διαμεσολάβηση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Συρία και οι απόπειρες αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης.

«Θέλω η Γαλλία να προτείνει λύσεις και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όταν προκύπτουν κρίσεις», είπε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, απευθυνόμενος στους 170 πρεσβευτές της Γαλλίας ανά τον κόσμο. «Η μάχη κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι η προτεραιότητα της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής. Κύριος στόχος της διπλωματίας μας είναι η ασφάλεια της Γαλλίας». Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με πλήρη διαφάνεια το ζήτημα των δικτύων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Παράλληλα, σε μια σαφή αναφορά στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, σημείωσε ότι η διαμάχη ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν μπορεί να έχει σαρωτικές συνέπειες για την περιοχή. «Δεν πρέπει να διαλέξουμε τη μία ή την άλλη πλευρά. Αλλες μεγάλες δυνάμεις έχουν διαλέξει», είπε ο Μακρόν, ενώ επαναβεβαίωσε τη στήριξη της συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν. «Στο πλαίσιο όσων ζούμε, η συμφωνία του 2015 είναι αυτό που μας επιτρέπει να διεξάγουμε έναν εποικοδομητικό και απαιτητικό διάλογο με το Ιράν», είπε. Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει καταγγείλει τη συμφωνία, παρά τις πιέσεις που δέχεται από το Ισραήλ, αλλά η πρόσφατη επιβολή νέου γύρου κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη οξύνει το κλίμα. Αναφορικά με τους 4.000 στρατιώτες που έχει αναπτύξει η Γαλλία στη Δυτική Αφρική, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επαναξιολόγηση των αναγκών τις ερχόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να διαδραματίσει η Γαλλία μεγαλύτερο ρόλο στην ειρήνευση στη Συρία. Στο παρελθόν, η γαλλική πολιτική επέμενε στην αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ ως προϋπόθεση οποιασδήποτε λύσης του Συριακού. Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε το διακύβευμα διαφορετικά. «Ο εχθρός μας είναι το Ντάες (Ισλαμικό Κράτος). Η προτεραιότητα είναι να αποκατασταθεί η ειρήνη και να σταθεροποιηθούν το Ιράκ και η Συρία. Πρέπει να κερδίσουμε την ειρήνη και να αλλάξουμε μέθοδο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή