Αισιόδοξη η Moody’s για την Ευρωζώνη, απαισιόδοξη για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Αισιόδοξη η Moody’s για την Ευρωζώνη, απαισιόδοξη για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς τα πάνω αναθεώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Μoody’s τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά προς τα κάτω για τις ΗΠΑ. Στην έκθεση για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, η Μοοdy’s θεωρεί ότι οι οικονομίες του G20, δηλαδή των 20 ισχυρότερων οικονομιών του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου, θα κινηθούν με ρυθμό ανάπτυξης λίγο υψηλότερο από 3% την περίοδο 2017-18 από το 2,6% το 2016. Υπάρχουν, ωστόσο, πολιτικοί κίνδυνοι λόγω του προστατευτισμού στις ΗΠΑ, της πρόκλησης αλυσιδωτών αντιδράσεων από την εγκατάλειψη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και τα μέτρα απομόχλευσης, δηλαδή μείωσης του δανεισμού, που εφαρμόζονται στην Κίνα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Ευρωζώνη, όπου ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνει ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει φθάσει στο υψηλό 16ετίας, αντανακλώντας ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,1% το 2017 και στο 1,9% το 2018 από το 1,7% το 2016. Αντιθέτως, η Moody’s μείωσε τις προβλέψεις για την αμερικανική ανάπτυξη από το 2,4% στο 2,2% για το 2017 και από το 2,5% στο 2,3% για το 2018. Για την Κίνα προβλέπει ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας από το 6,6% στο 6,8% το 2017. Μέχρι πρότινος, η «αχίλλειος πτέρνα» της Ευρωζώνης θεωρούνταν η άτονη και άνιση ανάκαμψη των κρατών-μελών λόγω, μεταξύ άλλων, της υψηλής ανεργίας στον ευρωπαϊκό Νότο. Αν και η ανεργία εξακολουθεί να κυμαίνεται σε διψήφια ποσοστά σε χώρες-μέλη όπως η Ιταλία και η Ισπανία, παρατηρείται σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που ανοίγει τον δρόμο τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Η Ιταλία είχε στιγματιστεί τα τελευταία χρόνια ως «ο ασθενής της Ευρώπης». Η Moody’s προσβλέπει σε ρυθμό ανάπτυξης 1,3% για την οικονομία το 2017-18 από προηγούμενη πρόβλεψη για 0,8% το 2017 και 1% το 2018. Στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% και στο 2% για το 2017 και το 2018, αντίστοιχα. Στη Γαλλία, η οικονομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί κατά 1,6% την περίοδο 2017-2018 από το 1,3% για το 2017 και το 1,4% για το 2018 που είχε προβλεφθεί από τη Moody’s προηγουμένως.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η Μoody’s θεωρεί ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα εφαρμόσει πιο αυστηρή νομισματική πολιτική το 2017 και το 2018. Σε ανάλογο μήκος κύματος, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι λιγότερο επεκτατική. Η Moody’s αναφέρεται και στους γεωπολιτικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από μια πιθανή σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή