Η Βενεζουέλα μετρά τις πληγές των «παιδιών» της

Η Βενεζουέλα μετρά τις πληγές των «παιδιών» της

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις  να έχουν κοπάσει από τότε που η κυβέρνηση Μαδούρο συγκρότησε ένα νέο αμφιλεγόμενο νομοθετικό σώμα αλλά εκατοντάδες Βενεζουελάνων πασχίζουν να γιατρέψουν τις πληγές από τη βάναυση συμπεριφορά των δυνάμεων Μαδούρο, χωρίς φάρμακα και, φυσικά, χωρίς βοήθεια από το κράτος.

Το πρακτορείο Reuters κατέγραψε τις ιστορίες μερικών από αυτούς, αποτυπώνοντας παράλληλα και την εικόνα μίας ολόκληρης χώρας. 

Ο 19 φοιτητής Jesus Ibarra (κάτω) μετα βίας μπορεί να περπατήσει ή να μιλήσει από τότε που μια φιάλη δακρυγόνου συνέθλιψε τμήμα του κρανίου του, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του προέδρου Μαδούρο, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να πέσει σε έναν ποταμό γεμάτο λύματα.

Η Βενεζουέλα μετρά τις πληγές των «παιδιών» της-1

Η χρόνια έλλειψη φαρμάκων στη Βενεζουέλα ανάγκασε την οικογένειά του, που ζει σε ένα μικρό σπίτι στην παραγκούπολη Petare, να ζητήσει τη δωρεά φαρμάκων ώστε ο Ibarra να μπορέσει αφενός να υποβληθεί σε πέντε επεμβάσεις στο κρανίο, αφετέρου να λάβει θεραπεία για τις μολύνσεις που υπέστη λόγω της πτώσης του στα ακάθαρτα νερά του ποταμού Guaire.

Ο 19χρονος, που αδυνατεί να συνεχίσει άμεσα τις σπουδές του χρειάζεται να υποβληθεί και σε έκτη επέμβαση. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο αν θα επανέλθει ποτέ πλήρως.

«Μιλώ πολύ στο γιο μου και μερικές φορές μου δίνει να καταλάβω ότι δεν άξιζε να περάσει όλα αυτά κι ότι το μετάνιωσε, ότι ήταν ένα λάθος. Άλλοτε πάλι μου λέει ξεκάθαρα ότι άξιζε να παλέψει για μια αλλαγή στην οποία πιστεύει», δήλωσε ο πατέρας του Ibarra, Jose.

Ο Ibarra είναι ένας από τους δυο χιλιάδες ανθρώπους που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των τετράμηνων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με την Εισαγγελία, αριθμός που ομάδες ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούν ότι είναι μεγαλύτερος.

«Έχω χιλιάδες λόγους να διαμαρτύρομαι»

Η Βενεζουέλα μετρά τις πληγές των «παιδιών» της-2

Ο Manuel Melo, 21 ετών δηλώνει: «Διαμαρτύρομαι επειδή απλά πράγματα κοστίζουν μια περιουσία, επειδή ο κατώτατος μισθός δεν είναι καλός, επειδή η χώρα δεν είναι καλή. Διαμαρτύρομαι για την αβεβαιότητα και την έλλειψη φαρμάκων. Έχω χιλιάδες λόγους να το κάνω. Ένας άνθρωπος με λιγότερη μόρφωση από εμένα δεν μπορεί να κυβερνήσει. Χρειαζόμαστε κάποιον νέο, από Πανεπιστήμιο, με αληθινές αρχές και αξίες». Ο Melo χτυπήθηκε από αντλία νερού της αστυνομίας στις 22 Μαΐου με αποτέλεσμα να υποστεί εσωτερικά τραύματα και να χάσει ένα νεφρό.

Η Βενεζουέλα μαστίζεται από πολιτικές και οικονομικές κρίσεις που έχουν οδηγήσει σε τρομερές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, έχουν εκτινάξει τον πληθωρισμό στα ύψη και το εθνικό νόμισμα σε ελεύθερη πτώση. Δριμεία κριτική έχει ασκηθεί κατά της κυβέρνησης η οποία έχει χαρακτηριστεί ως δικτατορική.

«Συνεχίζω να διαδηλώνω στους δρόμους παρά την κατάστασή μου»

Η Βενεζουέλα μετρά τις πληγές των «παιδιών» της-3

Η 56χρονη νοικοκυρά και μητέρα τριών παιδιών Υolyter Rodriguez, χτυπήθηκε στο πρόσωπο από φιάλη δακρυγόνου στις 23 Απριλίου, που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση καταγμάτων κρανίου και βλάβης στον εγκέφαλο.

«Διαμαρτύρομαι για την πείνα, για την έλλειψη ελευθερίας και για πολλούς άλλους λόγους. Αλλά η μάχη αυτή έχει πολιτικό περιεχόμενο. Είμαι αντίθετη με κάθε τι που κάνει αυτή η κυβέρνηση», δηλώνει η ίδια. «Αξίζει τον κόπο. Προσπαθώ να δω τα πράγματα θετικά παρά την εμφάνισή μου. Παρά το γεγονός ότι δεν είμαι ίδια. Θλίβομαι και θυμώνω με αυτό αλλά συνεχίζω να διαδηλώνω στους δρόμους παρά την κατάστασή μου. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε», προσθέτει.

Πυρά από πλαστικές σφαίρες, πέτρες, και φιάλες δακρυγόνου ευθύνονται για τους περισσότερους τραυματισμούς, σύμφωνα με τους γιατρούς και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι περισσότεροι τραυματίες ήταν αντιφρονούντες διαδηλωτές αλλά οι υποστηρικτές της κυβέρνησης Μαδούρο, ισχυρίζονται ότι ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και περαστικοί, καθώς και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Πάνω από 125 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον Απρίλιο και χιλιάδες έχουν συλληφθεί. Ο Μαδούρο, ωστόσο είχε δηλώσει ότι καλούνταν ν’ αντιμετωπίσει μια ένοπλη προσπάθεια ανατροπής του. Μέλη της αντιπολίτευσης από την άλλη κατηγορούν τις δυνάμεις ασφαλείας για υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.

«Με τον Τσάβες είχαμε δικτατορία αλλά πολιτικό ηγέτη»
 
Η Βενεζουέλα μετρά τις πληγές των «παιδιών» της-4

Κάταγμα στο σαγόνι του από πυροβολισμό υπέστη ο  18χρονος Jofre Rodriguez. Υπεβλήθη σε επέμβαση αλλά χρήζει περαιτέρω θεραπείας και νέας επέμβασης ανάπλασης. «Λυπάμαι που βλέπω τη χώρα μου σε αυτή την κατάσταση. Με τον Τσάβες είχαμε δικτατορία αλλά πολιτικό ηγέτη. Με το Μαδούρο έχουμε μια πολιτική καταστροφή. Είμαι μόνο 18 χρονών αλλά ζω την παρακμή της Βενεζουέλας. Αξίζει άραγε αυτό που έπαθα; Ναι είναι μια προσωπική θυσία που ενέπνευσε όμως πολλούς άλλους», δηλώνει ο ίδιος.

Η Βενεζουέλα μετρά τις πληγές των «παιδιών» της-5

Ο 22χρονος σπουδαστής μαγειρικής Brian Dalati λέει, ότι τον περασμένο Ιούλιο πηγαίνοντας στο μάθημα πέρασε από ένα οδόφραγμα οπαδών της αντιπολίτευσης και η αστυνομία τον πέρασε για διαδηλωτή. Τον χτύπησαν και τον πυροβόλησαν στα πόδια προξενώντας του κατάγματα στις κνήμες του.

Η Βενεζουέλα μετρά τις πληγές των «παιδιών» της-6

«Εξαρτώμαι από τα αδέλφια μου για να πάω στο μπάνιο, να κάνω ντους, να πλύνω τα δόντια μου, να φάω, να κάνω το οτιδήποτε. Είναι εξοργιστικό!» λέει ο ίδιος. «Δεν έπρεπε να το κάνουν αυτό. Ήταν καθαρή ενέργεια μίσους. Ευτυχώς θα μπορέσω να ξαναπερπατήσω σύντομα» προσθέτει.

Η κυβέρνηση λέει ότι τα φίλα προσκείμενα στη δεξιά μέσα ασχολούνται υπερβολικά με τα τραύματα των διαδηλωτών και ο ίδιος ο Μαδούρο αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός άνδρα 21 ετών, που πυρπολήθηκε από διαδηλωτές σε αντικυβερνητική διαδήλωση με αποτέλεσμα να καταλήξει δυο εβδομάδες αργότερα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters το πλήθος είχε κατηγορήσει τον άνδρα ως κλέφτη αλλά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο λόγος ήταν ότι ο 21χρονος ήταν υποστηρικτής της κυβέρνησης.

«Όλοι πια μπορούν να δουν ότι η Βενεζούελα δεν είναι δημοκρατική χώρα»

Η Βενεζουέλα μετρά τις πληγές των «παιδιών» της-7

Ο 18χρονος Oscar Antonio Navarrete, χτυπήθηκε στο στήθος από φιάλη δακρυγόνου στις 18 Μαΐου. Έχασε τις αισθήσεις του και η καρδιά του σταμάτησε για λίγα λεπτά. Πλέον δεν μπορεί να περπατήσει, πάσχει από προσωρινή απώλεια μνήμης, και εγκεφαλικό οίδημα. 

Η Βενεζουέλα μετρά τις πληγές των «παιδιών» της-8

Η 23χρονη Najhud Najhla Colina, 23, λέει ότι χτυπήθηκε από τεθωρακισμένο όχημα, πράγμα το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση τραυματισμού στο δεξί της πόδι και συνελήφθη στις 18 Ιουνίου. Λέει μάλιστα ότι η αστυνομία την έσυρε από τα μαλλιά και τη χτύπησαν με τις ασπίδες τους. «Διαδηλώνω για το δικαίωμά μου να ζω σε μια ελεύθερη Βενεζουέλα. Διαδηλώνω για να μπορέσω να μείνω εδώ και να μην αναγκαστώ να φύγω επειδή δε θα ‘χω τίποτε να φάω», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Παρά τον πόνο που βίωσα, πιστεύω ότι άξιζε. Πιστεύω ότι όλοι πια μπορούν να δουν ότι η Βενεζούελα δεν είναι δημοκρατική χώρα», προσθέτει. 

Η Βενεζουέλα μετρά τις πληγές των «παιδιών» της-9

Ο David Osorio 21 ετών είναι καθηγητής αγγλικών και φοιτητής. Χτυπήθηκε από φιάλη δακρυγόνου στις 7 Ιουλίου, πράγμα που του προξένησε κατάγματα στο κρανίο και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της όρασής του από το δεξί μάτι. Πλέον χρησιμοποιεί τεχνητό μάτι. «Διαδηλώνω ήδη από το 2014. Τους τελευταίους μήνες συμμετείχα ενεργά σε όλες τις πορείες, επειδή τα πράγματα χειροτέρευσαν και είμαι αντίθετος με τις πολιτικές της κυβέρνησης».

Επιμέλεια: Οδυσσεύς Ν. Πλάτωνας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή