Κινεζική ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές

Κινεζική ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες για δεύτερη ημέρα η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών μετά την υποχώρηση των προηγούμενων ημερών, καθώς φάνηκε να αποκλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάνγκ.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τον Αύγουστο αύξηση στην Κίνα, που εισάγει μεγάλο όγκο βιομηχανικών υλικών και μετάλλων και οποιαδήποτε είδηση σχετική με τη βιομηχανία της επηρεάζει άμεσα τις εταιρείες ορυχείων. Εξώθησε, έτσι, ανοδικά τις μετοχές των εταιρειών ορυχείων που με τη σειρά τους συμπαρέσυραν τους δείκτες σε κέρδη. Αργότερα, τα κέρδη περιορίστηκαν επειδή μεσολάβησε προειδοποίηση του ομίλου Carrefour για μείωση κερδών κατά 12% το 2017.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,8% μετά την άνοδο κατά 0,7% που είχε ήδη σημειώσει την Τετάρτη. Μεταξύ των εταιρειών ορυχείων που σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, ήταν η βιομηχανία χαλκού Antofagasta με άνοδο 2% αλλά και οι κολοσσοί Anglo America και Rio Tinto με άνοδο 2,8% και 1,8%. Σημαντική άνοδο σημείωσαν, άλλωστε, και οι βιομηχανίες μικροεπεξεργαστών AMS και Dailog Semiconductor με κέρδη 5,1% και 4,3% αντιστοίχως, καθώς οι προμηθευτές της Apple προεξοφλούν κέρδη εν αναμονή του νέου μοντέλου του iPhone. Στον αντίποδα των εταιρειών ορυχείων ο κλάδος των τροφίμων που σημείωσε υποχώρηση μετά την προειδοποίηση της Carrefour και την πτώση της μετοχής της κατά 13%. Η Casino, γαλλική αντίστοιχη της Carrefour, υποχώρησε κατά 2,8%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου που έκλεισε με κέρδη 0,89% και ο FTSE MIB που έκλεισε με κέρδη 0,77%. Ακολουθούν ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 0,58% και ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης με κέρδη 0,52%. Τέλος, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 0,44%. Σύμφωνα, πάντως, με οικονομικούς αναλυτές όπως ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής αγορών στην CMC Markets, «η ένταση ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Εκτιμούν, πάντως, πως όσο η κατάσταση παραμένει στάσιμη, θα διατηρηθεί το καλό κλίμα στα χρηματιστήρια και οι παράγοντες της αγοράς θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές». Ο ίδιος αναλυτής παραμένει, άλλωστε, επιφυλακτικός ως προς το πόση διάρκεια θα έχει η άνοδος των χρηματιστηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή