Επίδειξη δύναμης ΗΠΑ – Ν. Κορέας

Επίδειξη δύναμης ΗΠΑ – Ν. Κορέας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πρόβες βομβαρδισμού της Βόρειας Κορέας με πυρηνικά όπλα διενήργησαν χθες από κοινού αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας στο πλαίσιο των ετήσιων κοινών ασκήσεων, που αποτελούν μήνυμα προς την Πιονγιάνγκ. Τρεις ημέρες μετά την εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου ο οποίος πέρασε πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό, τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον είναι αντιφατικά.

«Υπάρχει πάντα περιθώριο για διπλωματία», δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, μία ημέρα μετά τη δήλωση του προέδρου Τραμπ, μέσω Twitter, ότι «οι συζητήσεις δεν είναι απάντηση».

«Οι ΗΠΑ μιλούν με τη Βόρεια Κορέα και της πληρώνουν χρήματα εκβιαστικά εδώ και 25 χρόνια. Οι συζητήσεις δεν είναι απάντηση!» απεφάνθη ο Τραμπ. Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν γίνει κάποιες απόπειρες συνομιλιών, στις οποίες δόθηκαν υποσχέσεις για χορήγηση οικονομικής βοήθειας με αντάλλαγμα τη διακοπή των βορειοκορεατικών πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων, αλλά όλες οι συμφωνίες υπήρξαν βραχύβιες.

Ενα ερώτημα που απασχολεί την Ουάσιγκτον είναι πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει εκ νέου μια διπλωματική προσπάθεια την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν διαθέτει καν αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για τη βορειοανατολική Ασία και η αμερικανική πρεσβεία στη Σεούλ παραμένει ακέφαλη. Αμερικανοί ειδικοί φοβούνται πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποφασίσει, σε μια παρορμητική κίνηση και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να συνομιλήσει ο ίδιος με τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερς από την Ιαπωνία περιγράφει την ανησυχία κύκλων του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) απέναντι στην «αστάθεια» που επιδεικνύει η κυβέρνηση Τραμπ. «Νομίζω ότι αν οι ΗΠΑ αναλάμβαναν δράση, θα συμβουλεύονταν πρώτα την Ιαπωνία», δήλωσε αξιωματούχος του LDP, «αλλά δεν το ξέρω». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο φόβος ότι οι ΗΠΑ δεν θα θελήσουν ή δεν θα κατορθώσουν να υπερασπιστούν την Ιαπωνία σε περίπτωση βορειοκορεατικής επίθεσης εντείνεται. Για να καθησυχάσει τέτοιου είδους ανησυχίες, η Ουάσιγκτον επαναβεβαίωσε πρόσφατα ότι δεσμεύεται να προστατεύσει την Ιαπωνία «με όλες τις δυνάμεις, περιλαμβανομένων και των αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων».

Παρέμβαση Κίνας

Η Κίνα παρενέβη χθες, υπογραμμίζοντας ότι στην κορεατική χερσόνησο «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση». «Θέλω να τονίσω ότι η ένταση στην κορεατική χερσόνησο δεν είναι βιντεοπαιχνίδι, είναι πραγματική. Είναι μια τεράστια και πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά άμεσα την ασφάλεια ανθρώπων στον Βορρά και στον Νότο της χερσονήσου, καθώς και την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσούνγιγκ.

Στις αμερικανοκορεατικές αεροπορικές ασκήσεις έλαβαν μέρος δύο υπερηχητικά αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου B-1B, ο ρόλος των οποίων είναι να εξαπολύουν πυρηνικές βόμβες, καθώς και τέσσερα αεροσκάφη Stealth F-35B.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή