Φωτιά σε χημικό εργοστάσιο λόγω «Χάρβεϊ»

Φωτιά σε χημικό εργοστάσιο λόγω «Χάρβεϊ»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Χωρίς νερό για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν οι 110.000 κάτοικοι της πόλης Μπόμοντ, ανατολικά του Χιούστον, μετά τις ζημιές στις κύριες και στις εφεδρικές εγκαταστάσεις ύδρευσης, που προξένησε η τροπική καταιγίδα «Χάρβεϊ», ενώ διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν χθες σε πλημμυρισμένο χημικό εργοστάσιο στην πόλη Κόσμπι, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί η γύρω περιοχή λόγω του τοξικού νέφους.

Μετά τις πρώτες δύο εκρήξεις και τις πυρκαγιές, η διεύθυνση του εργοστασίου της εταιρείας Arkema ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν άλλες έξι, καθώς οκτώ δεξαμενές χημικών, τα οποία γίνονται πιο ασταθή όσο θερμαίνονται, έχασαν την ψύξη τους λόγω της πλημμύρας. Το εργοστάσιο παράγει υπεροξείδια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πλαστικών και ακρυλικών ρητινών, πολυστυρενίου, PVC κ.λπ. Δεν είναι σαφές τι περιείχαν οι δεξαμενές, ενώ οι δηλώσεις των Αρχών («ο καπνός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος» και «το νέφος δεν είναι τοξικό») δεν βοήθησαν να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Πάντως, 15 αστυνομικοί που βρίσκονταν στην αποκλεισμένη ζώνη γύρω από το εργοστάσιο χρειάστηκαν σύντομη νοσηλεία, ενώ οι εκκλήσεις προς τις Αρχές να ελέγξουν την τύχη ηλικιωμένου ζευγαριού που κατοικεί δίπλα στο εργοστάσιο έμειναν αναπάντητες, λόγω του κινδύνου που συνεπάγεται η είσοδος στην αποκλεισμένη ζώνη.

Η τροπική καταιγίδα «Χάρβεϊ» έσπασε όλα τα ρεκόρ βροχόπτωσης στο Τέξας, πλημμυρίζοντας την πολιτεία με 129 εκατοστά βροχής σε πέντε ημέρες και παρασύροντας στον θάνατο πάνω από 30 ανθρώπους. Οι πλημμύρες έπληξαν ιδιαίτερα το Χιούστον, μεγαλούπολη που γνωρίζει εκρηκτική οικιστική ανάπτυξη χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, ενώ περισσότερο επλήγησαν οι πιο φτωχές περιοχές της πόλης, στις οποίες δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες δημόσιες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα. Στη δε γειτονική πόλη Μπόμοντ δεν προστατεύθηκε από τις πλημμύρες ούτε το δίκτυο ύδρευσης, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν χθες οι Αρχές να εκκενώσουν νοσοκομείο, μεταφέροντας με ελικόπτερα 200 ασθενείς. Για τους υπόλοιπους κατοίκους ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν το ταχύτερο δυνατόν διανομές εμφιαλωμένου νερού.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον τερματισμό του προγράμματος με βάση το οποίο ενήλικες που έφθασαν ως παιδιά στις ΗΠΑ προστατεύονταν από την απέλαση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή