Η άνοδος του ευρώ μπορεί να καθυστερήσει τη μείωση του QE

Η άνοδος του ευρώ μπορεί να καθυστερήσει τη μείωση του QE

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία σε ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες της ΕΚΤ εγείρει η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς διαβλέπουν ότι η σημαντική ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος τους τελευταίους μήνες αυξάνει τις πιθανότητες για εξαιρετικά σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), καθυστερώντας έτσι την πιθανότητα άμεσης εξόδου της Ευρωζώνης από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Το πρόγραμμα αναμένεται να λήξει στα τέλη του 2017, αλλά οι επίσημες συνομιλίες για την εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να λάβουν κάποια τελική απόφαση οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν εκφράσει την ανησυχία τους ήδη από τον Ιούλιο για την ανατίμηση του νομίσματος, στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ. Αυτή, όμως, η ανησυχία πολλών κεντρικών τραπεζιτών εντάθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν το ευρώ ξεπέρασε, για πρώτη φορά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, το 1,20 δολ., εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών για την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι κεντρικοί τραπεζίτες των πιο αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης ασκούν μεγαλύτερη πίεση για να προβεί η ΕΚΤ σε εξαιρετικά αργή μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων, διότι ανησυχούν ότι το ισχυρό ευρώ θα επιβραδύνει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα εμποδίσει την ανάπτυξη, καθιστώντας πιο ακριβές τις εξαγωγές. Ανώνυμη πηγή της ΕΚΤ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «πλέον, η άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας αποτελεί μεγαλύτερο ζήτημα». Η ίδια πηγή προσθέτει ότι «δεν ευνοεί πλέον τόσο πολύ την έξοδο (από το QE), ενώ έχει ενισχυθεί το επιχείρημα υπέρ της επιλογής να συνεχίσουμε με τα υφιστάμενα μέσα».

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει εξαγγείλει ότι θα ανακοινώσει το φθινόπωρο εάν θα προβεί σε παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Το QE εφαρμόζεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έχοντας ως απώτερο στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού, την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση του πληθωρισμού. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι η ισχύς του προγράμματος θα συνεχισθεί μέχρι η κεντρική τράπεζα να πετύχει τον μεσοπρόθεσμό στόχο για πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο 2%». Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει προκαλέσει τη διαμάχη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες της Β. Ευρώπης να τάσσονται υπέρ του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής, εξαιτίας της ενίσχυσης του ρυθμού ανάπτυξης που έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα, οι χώρες της νότιας Ευρώπης ταλανίζονται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας καθώς και από την ελλιπή ανταγωνιστικότητα στις εξαγωγές τους, γεγονός που τις καθιστά περισσότερο επιφυλακτικές σε ένα ενδεχόμενο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Αύγουστο στο 1,5% έναντι 1,3% τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις ότι τα επίπεδα του πληθωρισμού θα διαμορφωθούν στο 1,4%. Αντιθέτως, ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή ο δείκτης τιμών καταναλωτή εξαιρουμένων των ενεργειακών αγαθών και των μη επεξεργασμένων τροφίμων) παρέμεινε σταθερός τον Αύγουστο στο 1,3% έναντι προβλέψεων για υποχώρηση στο 1,2%. Παρότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν ορισμένους θιασώτες της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, το ενδεχόμενο να μην υπάρξει γρήγορη μείωση της μηνιαίας αγοράς περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ, οδήγησε σε πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ως εκ τούτου, το δεκαετές πορτογαλικό ομόλογο σημείωσε πτώση κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,82%.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το ιταλικό δεκαετές ομόλογο, που σημείωσε πτώση κατά 3,5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,4%, ενώ το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετού ιταλικού ομολόγου με το γερμανικό) υποχώρησε κατά 169 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα αυτής της εβδομάδας. Αντιθέτως, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου σημείωσε χθες ελαφρά αύξηση κατά 3 μονάδες βάσης σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα και διαμορφώθηκε στο 5,58%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή