Συνάντηση Τσίπρα – Κορκίδη με επίκεντρο το παραγωγικό μοντέλο

Συνάντηση Τσίπρα – Κορκίδη με επίκεντρο το παραγωγικό μοντέλο

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναγκαιότητα για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, και την αναγκαιότητα να ξαναχτιστεί η μικρομεσαία επιχείρηση σε πιο υγιή βάση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός τούς είπε ότι υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας και ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί πραγματικά με το οικονομικό επιτελείο να δεχτούν οι δανειστές τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό. Ως προς το θέμα της επιβράβευσης της οικονομικής συνέπειας, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είπε πως πράγματι είναι κάτι που θα μπορούσαν να το διαχειριστούν διαφορετικά.

Ειδικότερα, στη δήλωση του, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι συζήτησαν «αυτά που χρειάζονται οι μικρομεσαίοι της αγοράς, τα τρία βασικά προαπαιτούμενα: α) ο ειδικός επιχειρηματικός λογαριασμός που θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν ακατάσχετα ποσά για να πληρώνει κανείς τις υποχρεώσεις του στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τη μισθοδοσία των εργαζομένων β) η ρύθμιση των 120 δόσεων, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πιο απλό τρόπο γ) οι παρενέργειες που δημιουργεί στην ελληνική αγορά η υπερφορολόγηση των τελευταίων οκτώ χρόνων των μνημονίων».

«Αυτό που είπαμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, «είναι ότι μπορούμε να κάνουμε υπομονή, αλλά είμαστε μεταξύ κόπωσης και παραίτησης και ως εκ τούτου αυτό που πρέπει να γίνει είναι επιτέλους κάποιος κάποτε ν' αναγνωρίσει την οικονομική συνέπεια -είτε είναι επιχειρηματική είτε εργοδτική- η οποία δεν είναι αυτονόητη πλέον, ούτε είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση και πρέπει να επιβραβευτεί με κάποια μείωση αυτών των βαρύτατων υποχρεώσεων που έχουμε, είτε φορλογικών είτε ασφαλιστικών».

Όπως τόνισε ο ίδιος, ο πρωθυπουργός τους είπε ότι υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας και ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί πραγματικά με το οικονομικό επιτελείο να δεχτούν οι δανειστές τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό «κάτι που παρά τις εξαγγελίες πέρυσι δεν έγινε δυνατόν να εφαρμοστεί στην αγορά […]. Για το θέμα της συνέπειας είπε ότι πράγματι είναι κάτι που θα μποορύσαν να το διαχειριστούν διαφορετικά».

Υποδεχόμενος το προεδρείο της ΕΣΕΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε με μία δόση χιούμορ: «Κάθε φορά που έρχεται ο Σεπτέμβρης σας θυμόμαστε και μας θυμόσαστε». Ο Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι αυτός ο Σεπτέμβρης έχει μια ιδιαίτερη αξία επειδή στο τέλος του χρόνου θα αποχωρήσει οικειοθελώς από την ΕΣΕΕ. «Είμαι "ο πρόεδρος της κρίσης" από το 2009 και θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε βήμα στους νεότερους» είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απευθύνει τον κεντρικό χαιρετισμό στην ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου, στις 14 Δεκεμβρίου. «Το χρωστάω άλλωστε, αφού είναι η αυλαία μιας τόσο έντονης παρουσίας και δημιουργικής, αλλά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον κλάδο» είπε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέλαβε «όταν άρχισε η καταστροφή της μεσαίας τάξης της χώρας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας λόγω μνημονίων, το 2010».

«Παίξαμε άμυνα, ενώ θα μπορούσαμε να παίξουμε επίθεση. Δηλαδή, αντί να λειτουργήσουμε δημιουργικά, προσπαθήσαμε να περισώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε, ειδικά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, 830.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις συρρικνωθήκαμε σε 613.000, ήταν ένα σοκ» είπε ο κ. Κορκίδης.

«Και από την άλλη μεριά», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «πρέπει να δούμε και τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις και της προηγούμενης περιόδου». «Αυτό το ενδιαφέρον έχει και η συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, γιατί πρέπει να ξαναχτίσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε πιο υγιή βάση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ να συμφωνεί.

Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, Βάλια Αρανίτου, αναφέρθηκε στις τρεις μελέτες στις οποίες έχουν προσωρήσει και έφεραν μαζί τους, ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου της Κρήτης. «Για κάθε μεγάλη πόλη, για κάθε περιοχή, εμείς δημιουργούμε τον οικονομικό χάρτη, καταγράφουμε τι επιχειρηματικότητα υπάρχει».

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Δ.Παπαδημητρίου.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή