ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλότατο είναι το κόστος του τυφώνα «Χάρβεϊ» για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Μεγάλη αναμένεται να είναι η μείωση πωλήσεων αυτοκινήτων στην πολιτεία του Τέξας τον Αύγουστο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις αποζημίωσης αναμένουν να λάβουν οι ασφαλιστικές εταιρείες εξαιτίας της ολοσχερούς καταστροφής αυτοκινήτων από την τροπική καταιγίδα «Χάρβεϊ», που βύθισε στο νερό οδικά δίκτυα και πλημμύρισε πάνω από 30.000 σπίτια.

«Ηδη έχουν κατατεθεί περίπου 100.000 αιτήσεις», δήλωσε την Πέμπτη ο Ματ Στίλγουελ, υπεύθυνος επικοινωνίας της ένωσης ασφαλιστών στην πολιτεία του Τέξας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν παρέχουν κάλυψη σε περίπτωση που πλημμυρίσουν σπίτια, όμως υπάρχει πρόβλεψη σε περίπτωση καταστροφής αυτοκινήτων.

«Η επίδραση θα είναι τεράστια γενικά για την ασφαλιστική αγορά αυτοκινήτων», σχολιάζει ο κ. Στίλγουελ στην εφημερίδα The New York Times. Ο ίδιος εκτιμά πως οι αιτήσεις για αποζημίωση θα φθάσουν τις 500.000. Μεγαλύτερο αναμένεται να είναι το πλήγμα για τις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μόνο στην πολιτεία του Τέξας, επειδή δεν διαθέτουν διαφοροποιημένο πελατολόγιο ή μεγάλο χαρτοφυλάκιο προϊόντων.

Τα συνεργεία θα καθυστερήσουν να τεθούν σε λειτουργία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη διάσωση των οχημάτων που μπορεί να μην έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά από τις βροχοπτώσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας «Χάρβεϊ». Επιπροσθέτως, εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική άνοδος των ασφαλίστρων στο μέλλον.

H AutoNation, το μεγαλύτερο δίκτυο με αντιπροσωπείες καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, κάνει λόγο για ανεπανόρθωτη ζημία. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη», σχολιάζει ο Μαρκ Κάνον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AutoNation, στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC. Σήμερα έχουν κλείσει πάνω από 500 αντιπροσωπείες που διαθέτει η AutoNation στην ευρύτερη περιοχή του Χιούστον.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η καταιγίδα «Χάρβεϊ» θα επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα των αυτοκινητοβιομηχανιών σε όλες τις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι της Citi προβλέπουν ότι η εν λόγω θεομηνία θα έχει συνέπεια τη μείωση κατά 60% των πωλήσεων αυτοκινήτων στο Τέξας που έγιναν τον Αύγουστο.

Μεγάλες ελλείψεις αναμένεται να υπάρξουν σε βασικά χημικά και πετροχημικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή διάφορων προϊόντων, εξαιτίας του κλεισίματος εργοστασίων στον Κόλπο του Μεξικού. Η αμερικανική παραγωγή χημικών, όπως η χλωρίνη ή η καυστική σόδα, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ εξαιτίας του κλεισίματος εργοστασίων στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού, όπου βρίσκεται το επίκεντρο του κλάδου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ανέφερε χθες μεγάλη έλλειψη σε αιθυλένιο, ένα απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή πλαστικών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων, από πάνες μέχρι εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Το Τέξας παράγει σχεδόν τα δύο τρίτα των αναγκών των ΗΠΑ σε αιθυλένιο. Το συγκεκριμένο πετροχημικό βρίσκεται, ουσιαστικά, στην καρδιά της αμερικανικής βιομηχανίας πετροχημικών, συνολικού ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ