Στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον προσβλέπει το Λονδίνο

Στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον προσβλέπει το Λονδίνο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι «δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμό» γύρω από τους όρους του Brexit, προειδοποίησε χθες ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ, μία ημέρα μετά την επισημοποίηση του αδιεξόδου και στον τρίτο γύρο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Ο Βρετανός αξιωματούχος ζήτησε από τις Βρυξέλλες να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις γύρω από τη μελλοντική οικονομική σχέση της χώρας του με την Ενωση, ενώ ο εκπρόσωπος των «27», Μισέλ Μπαρνιέ, επιμένει να θέτει ως προαπαιτούμενο την επίτευξη προόδου αναφορικά με το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει η Βρετανία για το «διαζύγιο».

Από την πλευρά του, ο Γκι Φερχόφστατ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις, τόνισε με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ότι «αν και είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να διασφαλίσει στενή σχέση με τη Βρετανία, πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στη μεθοδολογία για την τακτοποίηση των λογαριασμών, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και να έχουμε μια καλή συζήτηση για τα ιρλανδικά σύνορα».

Μετά την ψυχρολουσία που υπέστη στις Βρυξέλλες, ο Βρετανός υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ταξίδεψε χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναζητώντας την υποστήριξη της Ουάσιγκτον. Σε πείσμα του αδιεξόδου με τους «27», ο Ντέιβις εμφανίστηκε «αποφασιστικά αισιόδοξος» για την επίτευξη μιας «καλής συμφωνίας» προς όφελος «όλου του ανεπτυγμένου κόσμου». Χθες το βράδυ, ο Βρετανός αξιωματούχος επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Εξάλλου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέψευσε ρεπορτάζ της Daily Telegraph που τον εμφάνιζε να διαφωνεί με την «αδιάλλακτη» στάση του Μισέλ Μπαρνιέ στις διαπραγματεύσεις και να αναζητεί άλλα κανάλια επικοινωνίας με το Λονδίνο. «Ο μόνος διαπραγματευτής (από πλευράς Ε.Ε.) είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ και επιθυμώ να ξεκαθαρίσω όλες τις αμφιβολίες που διέσπειραν αυτές οι ψευδείς ειδήσεις», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος αναφορικά με το σχετικό δημοσίευμα. Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι μόνο αν ο Μπαρνιέ αναγνωρίσει «επαρκή πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για τους όρους του Brexit θα γίνει δυνατό οι συνομιλίες Βρυξελλών-Λονδίνου να περάσουν στην επόμενη φάση, που θα αφορά τη μελλοντική οικονομική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των «27».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή