ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Μέρκελ: Θετική προοπτική η συγκυβέρνηση με Φιλελεύθερους και Πράσινους

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Παρατηρώ με χαρά πόσο καλά εργάζεται η κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων (Die Gruenen) υπό τον ηγεσία του (χριστιανοδημοκράτη) Αρμιν Λάσετ στο κρατίδιο Σλέσβιχ –Χολστάιν.  Γι αυτό θα χαιρόμουν αν γίνει κάτι τέτοιο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο», είπε η καγκελάριος Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας «Rheinische Post».  

«Αποφασιστικής σημασίας είναι όμως να δοθούν και οι δύο ψήφοι (σ.σ. στην Γερμανία η ψήφος είναι διπλή, ένας σταυρός για οποιονδήποτε υποψήφιο οποιουδήποτε κόμματος και ένας άλλος για οποιοδήποτε επίσης κόμμα) στο CDU,  ώστε να γίνει όσο το δυνατόν ισχυρότερο», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Επίσης, αναφερόμενη στους ελέγχους των συνόρων μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας λόγω των προσφυγικών ρευμάτων, είπε ότι «δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε στο ορατό μέλλον» και ότι βλέπει «προθυμία στις Βρυξέλλες για τα σχετικά επιχειρήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Κομισιόν».

Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος υποσχέθηκε πλήρη απασχόληση έως το έτος 2025: «Θέλουμε να μειώσουμε ξανά στο μισό τους ανέργους, οι οποίοι είναι σήμερα οι μισοί από αυτούς που ήταν άνεργοι το 2005. Αυτό σημαίνει μηδενική ανεργία και είναι το καλύτερο που μπορεί κανείς να επιδιώξει για το κοινωνικό σύστημα».

Προανήγγειλε δε ότι σε περίπτωση επανεκλογής της θα καταπολεμήσει στοχευμένα την μακροχρόνια ανεργία, διότι «εξακολουθεί να υπάρχει ένα εκατομμύριο μακροχρόνια ανέργων, πολλοί εκ των οποίων είναι κάτω των 40 ετών. Παιδιά μεγαλώνουν σε οικογένειες των οποίων οι γονείς δεν εργάστηκαν ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, εάν τα καταφέρουμε να τους δώσουμε δουλειά, θα δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους να βελτιώσουν τη δική τους ζωή αλλά και της οικογένειάς τους», είπε η κ. Μέρκελ στη εφημερίδα του Ντίσελντορφ. 

Κρίστιαν Λίντνερ: Συγκυβέρνηση με το CDU μόνο με φιλελεύθερη σφραγίδα 

«Μπορώ να φανταστώ έναν συνασπισμό με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU)  σε ομοσπονδιακό επίπεδο κατά το πρότυπο της τοπικής κυβέρνησης CDU-Φιλελευθέρων (FDP) του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Θέλουμε να κάνουμε περισσότερα στους τομείς της παιδείας, την ψηφιοποίησης και των δικαιωμάτων των πολιτών. Το FDP έχει τώρα ευρύτερη βάση. Στην Β. Ρηνανία- Βεστφαλία αναλάβαμε υπουργεία τα οποία ταιριάζουν στην ατζέντα μας (σ.σ. έχουν τα υπουργεία Παιδείας, Οικονομίας-Ψηφιοποίησης και Οικογένειας-Ενσωμάτωσης)», είπε ο Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος του φιλελεύθερου FDP, σε συνέντευξή του στην σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας «Saarbrücker Zeitung».

Τόνισε επίσης ότι η παραίτηση του κόμματός του από την διεκδίκηση «των οικονομικών υπουργείων κατά τις συζητήσεις σχηματισμού ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες το 2009 ήταν λάθος».

Ο κ. Λίντνερ σημείωσε τέλος, ότι «έστω και αν προερχόμαστε από την εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση (σ.σ. το FDP  δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή στις περασμένες εκλογές αφού το ποσοστό του ήταν κάτω του 5%), μπορούμε να αναλάβουμε κυβερνητική ευθύνη. Θα συμμετάσχουμε όμως μόνον τότε σε μια κυβέρνηση εφόσον μπορούμε να βάλουμε φιλελεύθερη σφραγίδα».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ