Εναλλακτικές μορφές κρέατος στο μέλλον

Εναλλακτικές μορφές κρέατος στο μέλλον

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζουμερές μπριζόλες και λαχταριστά μπιφτέκια φτιαγμένα από φυτικά υλικά μπορεί σύντομα να αποτελούν προκλήσεις που θα αντιμετωπίζουν οι κρεατοφάγοι στα εστιατόρια, καθώς οι παραγωγοί τροφίμων αναζητούν νέους τρόπους για να ταΐσουν τους συνεχώς αυξανόμενους πληθυσμούς.

Με δεδομένο τον κόσμο να καταφθάνει στις πόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου και να αυξάνει αλματωδώς τη ζήτηση σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι σημαντικό να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις πλούσιες σε πρωτεΐνες που θα επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον.

«Το κύριο τρόφιμο του μέλλοντος, καθώς η αστυφιλία κερδίζει έδαφος, θα εξακολουθήσει να είναι το κρέας, αλλά όχι από μεγάλες εκτροφές», λέει ο Μπρους Φρίντριχ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Καλών Τροφίμων. «Θα είναι κρέας το οποίο θα παρασκευάζεται από φυτικά προϊόντα και θα είναι κρέας που θα παράγεται χωρίς κτηνοτρόφους και σφαγεία», εξηγεί ο Φρίντριχ, ο οποίος υπολογίζει ότι το παραδοσιακό κρέας θα εκλείψει στα ανεπτυγμένα κράτη μέχρι το 2050. Αλλοι προβλέπουν ότι θα στραφούμε προς τα έντομα ή τις άλγες, όπως είναι η σπιρουλίνα, μαζί με τα ψάρια, τα οποία θα παράγονται σε φάρμες στα βάθη των ωκεανών ή σε μεγάλες αστικές αποθήκες.

Κάποιες πιο εμφανείς λύσεις είναι η περικοπή των θερμίδων και της ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή μας, αλλά και η μείωση κατά ένα τρίτο των τροφίμων που καταλήγουν στα απορρίμματα. Περίπου το 80% των καλλιεργήσιμων γαιών χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία ή για την καλλιέργεια ζωικών τροφών, ενώ η κτηνοτροφία χρησιμοποιεί το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων ύδατος, παράγει μεθάνιο και άλλα αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οδηγεί σε μεγάλη απώλεια δασών.

Ηδη πολλές εταιρείες βρίσκονται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να αναπτύξουν τεχνολογίες που θα μπορέσουν να περικόψουν σημαντικά το κόστος του λεγόμενου «καλλιεργημένου» ή «καθαρού» κρέατος, το οποίο δημιουργείται από κύτταρα τα οποία αφαιρούνται από ζώντα ζώα. Οταν αυτές οι μέθοδοι εξελιχθούν, το κρέας θα κοστίζει σημαντικά λιγότερο από το πραγματικό κρέας και θα χρησιμοποιείται 99% λιγότερη γη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή