Προβληματίζει την ΕΚΤ η μεγάλη ανατίμηση της ισοτιμίας του ευρώ

Προβληματίζει την ΕΚΤ η μεγάλη ανατίμηση της ισοτιμίας του ευρώ

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάριο Ντράγκι δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη την ερχόμενη Πέμπτη και θα θίξει το ζήτημα της σημαντικής ενίσχυσης της ισοτιμίας του ευρώ τους τελευταίους μήνες, τη στιγμή που η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αναπροσαρμόσει τα μέτρα που έλαβε για να στηρίξει την οικονομία και να αυξήσει τον πληθωρισμό. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εκφράσει ανησυχία για την ενίσχυση του ευρώ, σύμφωνα με τα δύο τρίτα οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg. Η ανατίμηση του ευρώ κατά περίπου 13% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους περιπλέκει τα σχέδια των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης, που ήδη δυσκολεύονται να εξηγήσουν για ποιους λόγους η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει οδηγήσει και σε σταθερή ανάκαμψη του πληθωρισμού. Χθες, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,37% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω από το 1,1901. «Περιμένω ο κ. Ντράγκι να τηρήσει ισορροπημένη στάση, δικαιολογώντας εν μέρει την ανατίμηση –ως αποτέλεσμα μειωμένου πολιτικού ρίσκου και ενίσχυσης της οικονομίας–, ενώ ταυτόχρονα θα προειδοποιήσει για τους κινδύνους που σχετίζονται με υπερβολική άνοδο του ευρώ», λέει ο κ. Χόλγκερ Σάντε, επικεφαλής αναλυτής για την Ευρωζώνη στη Nordea Markets. Σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Ιουλίου, οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν προειδοποιήσει ότι το ευρώ θα μπορούσε να ενισχυθεί υπερβολικά σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ωστόσο, την προηγούμενη Παρασκευή ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας Εβαλντ Νοβότνι και ο Εσθονός ομόλογός του Αρντο Χάνσεν επισήμαναν πως δεν υπάρχει λόγος να δραματοποιεί κανείς την κατάσταση και πως η άνοδος του ευρώ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της οικονομίας.

Το μέλλον του QE

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να μην καταλήξει στο ποια θα είναι η συνέχεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), παρά μόνο λίγες εβδομάδες προτού λήξει η διάρκειά του, στο τέλος του 2017. Οικονομολόγοι που πήραν μέρος σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει τη σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τον Ιανουάριο του 2018 και την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο Σεμπάστιαν βαν Γκέφεν, οικονομολόγος της Rabobank, λέει στο Bloomberg πως η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να διατηρήσει κάποια ευελιξία και θα αποφύγει να δηλώσει ρητά πως θα μειώσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο η αγορά θα εκλάβει μια τέτοια απόφαση «ως την de facto αρχή της μείωσης των μηνιαίων αγορών». Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που πήραν μέρος στην έρευνα προβλέπει πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τη μείωση του QE στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, ότι η μείωση θα γίνει σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2018 και πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα προς το παρόν) θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018. Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού δεν προβλέπεται να γίνει πριν από το 2019. Τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1,5% από 1,3% τον Ιούνιο, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί στην ΕΚΤ είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο 2%».

«To ράλι έχει ολοκληρωθεί», εκτιμά η UBS

«Η ενίσχυση του ευρώ μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ήδη, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες», προειδοποιεί ο κ. Μαρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Wealth Management, η οποία είχε σωστά προβλέψει, στις αρχές του 2017, την άνοδο του ευρώ στη διάρκεια της χρονιάς. Η UBS Wealth Management είχε προβλέψει πως στα τέλη του 2017 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα διαμορφωθεί στο 1,15, τη στιγμή που η πλειονότητα των οικονομολόγων, οι οποίοι πήραν μέρος σε έρευνα του Bloomberg, προέβλεπε ισοτιμία 1,03. Χθες, το ευρώ διαπραγματευόταν στο 1,1901 έναντι του δολαρίου. «Στην αρχή του έτους υπήρχε μανία με το δολάριο, τώρα έχει αντικατασταθεί από την ευφορία με το ευρώ, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να αποδέχονται την ιδέα πως η ΕΚΤ θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων στις αρχές του 2018», λέει ο κ. Χέφελε. Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να ενισχυθεί το δολάριο τους επόμενους μήνες, αν το Κογκρέσο καταφέρει να περάσει το νομοσχέδιο περί μεταρρύθμισης του αμερικανικού φορολογικού συστήματος και αν οι ΗΠΑ αυξήσουν, τον Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτωβρίου, το όριο δανεισμού τους, χωρίς πολλά δράματα. Η ενίσχυση του ευρώ σχετίζεται τόσο με την αδυναμία της κυβέρνησης Τραμπ να μειώσει τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων, όσο και με την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης και την υποχώρηση του πολιτικού ρίσκου στην Ευρώπη, μετά τον θρίαμβο Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Μάιο. Η UBS Wealth Management προβλέπει πως σε έξι μήνες η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα είναι 1,18.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή