Γερμανικό ΥΠΕΞ: Kίνδυνος αυθαίρετης σύλληψης όσων επισκέπτονται την Τουρκία

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Kίνδυνος αυθαίρετης σύλληψης όσων επισκέπτονται την Τουρκία

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες που ταξιδεύουν στην Τουρκία για την ύπαρξη κινδύνου αυθαίρετης σύλληψης τους, ακόμη και στις πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές της χώρας. Παρά την απελευθέρωση ενός εκ των δύο τελευταίων Γερμανών πολιτών που συνελήφθησαν στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους, το γερμανικό ΥΠΕΞ αναθεώρησε την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδώσει μετά τις αλλεπάλληλες συλλήψεις Γερμανών στη χώρα, τις οποίες το Βερολίνο έχει χαρακτηρίσει ως «πολιτικά υποκινούμενες». 

Η αλλαγή αυτή στην ταξιδιωτική οδηγία σηματοδοτεί μια νέα κρίση στις σχέσεις των δύο νατοϊκών συμμάχων και ενδεχομένως να αποτελέσει ένα νέο πλήγμα για τον ήδη αποδυναμωμένο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και το στρατιωτικό πραξικόπημα, τουρισμό της Τουρκίας.

Αφορμή για την αλλαγή στάθηκε η τελευταία προαναφερθείσα σύλληψη, την περασμένη εβδομάδα, στο αεροδρόμιο της Αττάλειας. 

«Υπάρχει κίνδυνος παρόμοιων συλλήψεων σε όλες τις περιοχές της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστικών περιοχών», αναφέρει η νέα «συμβουλή» προς τους Γερμανούς πολίτες. Εντούτοις, πρέπει να αναφερθεί ότι δεν πρόκειται για μια επίσημη ταξιδιωτική προειδοποίηση, όπως εκείνες που εκδίδονται για εμπόλεμες ζώνες, όπως το Αφγανιστάν, η Συρία ή η Υεμένη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημείωσε ότι οι γερμανικές αρχές δεν μπορούν να απαγορεύσουν σε κάποιον να επισκεφθεί την Τουρκία, τονίζοντας όμως ότι το γερμανικό κράτος «περιέγραψε πλήρως τι πρέπει να γνωρίζει ο καθένας πριν πάει». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή